Apple HomeKit

Apple HomeKit

Apple HomeKit is een platform oplossing waardoor je met één app allerlei slimme apparaten kunt bedienen. Het is alleen geschikt voor Apple apparaten zoals iPhone’s, iPad’s en de Apple Watch. HomeKit werkt via een eigen protocol genaamd HomeKit Accessory Protocol (HAP). Fabrikanten kunnen Apple’s chip in hun producten verwerken waardoor hun producten met de app van Apple, genaamd ‘Woning’ te bedienen zijn. Het voordeel is dat Apple niet zelf allerlei slimme apparaten hoeft te ontwikkelen, maar dat andere merken gebruik kunnen maken van dit platform. Het nadeel hiervan is echter dat het aanbod enigszins beperkt blijft. Let op het ‘Works with HomeKit’ logo in de webshop om er achter te komen of een apparaat met HomeKit werkt.

Wat is Apple HomeKit?

Apple HomeKit is het Smart Home platform van Apple. HomeKit is een protocol dat zorgt voor de verbinding tussen al je slimme apparaten. Op het HomeKit platform kun je scenes en routines maken en bedien je al je slimme apparaten eenvoudig via één app. De ‘Woning’ app zoals deze heet staat standaard op al je Apple devices. HomeKit is alleen geschikt voor Apple apparaten zoals iPhone’s, iPad’s en Apple Watch. Bovendien zorgt Siri ervoor dat je jouw slimme huis ook eenvoudig met je stem kunt bedienen.

Wat kun je met Apple HomeKit?

Een huis bom vol slimme apparaten betekent nog niet dat je huis ‘slim’ is. Lampen aansturen via je smartphone of op spraak klikt op zich best slim, maar het vergt nog steeds een fysieke handeling. Een stuk slimmer is het aansturen van meerdere apparaten doormiddel van één commando. Het wordt pas echt slim op het moment dat dingen volledig automatisch gaan. Sluit bijvoorbeeld automatisch de ramen en deuren op het moment dat je het huis verlaat. Zo voorkom je ongewenste gasten. Check vooraf goed of het beoogde apparaat compatibel is met Apple HomeKit. Apple HomeKit zit namelijk niet standaard in alle Smart Home apparaten. Let op het ‘Works with Apple HomeKit’ logo. Voor ieder product wordt duidelijk aangegeven of het geschikt is voor Apple HomeKit.

Hoe werkt Apple HomeKit?

HomeKit is het Smart Home platform van Apple. Slimme apparaten kunnen op twee manieren worden verbonden met de app genaamd Woning. Allereerst doormiddel het Apple protocol genaamd HomeKit Accessory Protocol (HAP). Daarnaast is er voor apparaten die geen HAP ondersteunen een extra computerprogramma ontwikkeld genaamd HomeBridge. HomeBridge is echter alleen geschikt voor de echte techneuten. Apparaten die werken met HomeKit hebben het logo ‘Works with HomeKit’.

HomeKit Accessory Protocol (HAP) is het eigen protocol van Apple waarmee allerlei slimme apparaten met elkaar kunnen communiceren. HAP ondersteunt twee transporten, IP en Bluetooth Low Energy. Dit maakt het mogelijk apparaten direct en zonder hub met de Woning app te verbinden. Echter heeft niet ieder slim apparaat standaard HAP aanboort. Sommige slimme apparaten hebben namelijk nog een extra hub nodig zoals de Philips Hue Bridge. De hub bevat dan de Apple Authentication Coprocessor waardoor je met de Woning app dit soort slimme apparaten kunt aansturen. Vaak heb je voor apparaten die via ZigBee of Z-wave werken een hub nodig. Het voordeel van deze Apple methode is dat andere merken HomeKit kunnen gebruiken in hun eigen slimme producten. Dit maakt het mogelijk voor apparaten van verschillende merken met elkaar te communiceren. Bovendien hoeft Apple hierdoor niet zelf allerlei slimme producten te maken. Het nadeel is dat de keuze uit apparaten die met HomeKit werkt wel wat beperkter is. Niet iedere fabrikant kiest ervoor om zo’n chip in te bouwen.

Met de Woning app kun je al jouw slimme apparaten bedienen. Deze staat tegenwoordig standaard geïnstalleerd op Apple smartphones en tablets. Scan de code van het slimme apparaat met de Woning app en HomeKit maakt het mogelijk slimme scenes en routines te maken. Voor de bediening van de Woning app heb je wifi nodig zoals bij alle smart home platformen. Wil je je huis op afstand bedienen dan heb je een apparaat met daarop HomeKit geïnstalleerd nodig die altijd thuis ligt en verbonden is met je netwerk.

In de Woning app kun je familie en vrienden uitnodigen om deel te nemen aan jouw slimme huis. Vanwege veiligheidsredenen is elk HomeKit apparaat gekoppeld aan slechts één Apple ID. Dit kan problemen opleveren als je met meerdere mensen in een huishouden zit. Alleen de beheerder kan namelijk nieuwe apparaten toevoegen. Je kunt wel mensen uitnodigen om je slimme apparaten via de Woning app te bedienen.

Naast de apparaten die standaard met HomeKit communiceren kun je ook allerlei andere merken en slimme apparaten koppelen met de Woning app. Dit kun je doen doormiddel van HomeBridge of Homey. Homey is een apparaat dat slimme apparaten die werken via zeven verschillende protocollen met elkaar kan laten communiceren. Hierdoor ben je niet afhankelijk van één protocol of één merk. De Homey ondersteunt Apple HomeKit, maar heeft het ook een eigen platform. Lees hier meer over Homey. HomeBridge daarentegen is een computerprogramma dat er net als Home Assistant voor zorgt dat apparaten die geen HomeKit ondersteunen toch met HomeKit kunnen worden bediend. HomeBridge is een open source platform. De plugins zijn ontwikkeld door de gebruikers. Net als bij Home Assistant verstandig om ervoor te zorgen dat al je apparaten te allen tijde kunt bedienen. Hiervoor is het noodzakelijk dat je een computer hebt die altijd aanstaat. Veel mensen gebruiken hiervoor een Raspberry Pi of een hiervoor toegewijde computer. HomeBridge zorgt voor de onderlinge communicatie tussen de apparaten door plugins te installeren op je HomeBridge. Het signaal wordt echter verstuurd door een extern apparaat zoals een ZigBee USB-stik, Z-wave USB-stik of een externe hub als de Philips Hue Bridge of de SmartThings hub. Check daarom goed wat je nodig hebt om het apparaat via HomeBridge met de Woning app te koppelen.

Op het moment dat je HomeBridge gebruikt wordt de beveiliging van je slimme huis wel minder. Apple stelt namelijk strenge beveiligingseisen aan de HomeKit apparaten. Met HomeBridge is deze beveiliging er niet. Met name apparaten die via wifi werken zijn hierdoor kwetsbaarder. Bovendien kan het lastig zijn om camera’s te integreren met HomeBridge als je een Raspberry Pi gebruikt. HomeBridge is dus niet geschikt voor iedereen, maar ben je een echte techneut of vind je het leuk om hier ervaring mee op te doen dan bied het wellicht een mooie toevoeging aan HomeKit. Anders kun je het beste Smart Home producten kopen die standaard met HomeKit werken.

Waarom gebruik maken van een platform?

Een platform is de basis van je Smart Home. Je gebruikt het platform om je slimme producten eenvoudig via één app te bedienen. Het platform dat je kiest is daarom ook essentieel voor een goede en gebruiksvriendelijke beleving. Je hebt een platform nodig om apparaten van verschillende merken, met verschillende protocollen aan elkaar te koppelen. Wanneer je geen gebruik maakt van een platform kun je bijvoorbeeld niet je LIFX lampen en je slimme Philips Hue bewegingssensor via dezelfde app bedienen. Het is daardoor niet mogelijk om bijvoorbeeld de je LIFX lamp in te schakelen op het moment dat je Philips Hue sensor beweging detecteert. De apparaten communiceren namelijk niet standaard met elkaar. Hierdoor kun je geen écht slimme scenes kunt maken. Fabrikanten van slimme apparaten hebben bovendien beperkte productiecapaciteit, budget, en kennis om Smart Home producten van de hoogste kwaliteit te ontwikkelen. Het ene merk is bijvoorbeeld gespecialiseerd in lampen, terwijl het andere merk zich weer richt op het maken van sensoren. Gebruik je een platform dan ben je niet gebonden aan één merk of protocol. Je bent daardoor vrij in de keuze voor het beste product.

Wat heb ik nodig voor Apple HomeKit?

Voor het bedienen van je slimme huis doormiddel van Apple HomeKit heb je altijd een Apple smartphone, tablet of ander Apple device met WiFi en Bluetooth aanboort nodig. Wat je daarnaast precies nodig hebt is afhankelijk van het product dat je koopt. Het ene product bedien je direct via de Woning app terwijl je voor andere producten weer een hub nodig hebt. Vaak zijn apparaten die via Bluetooth of WiFi werken direct met de Woning app te bedienen en heb je voor apparaten die via ZigBee of Z-Wave werken een hub nodig. Fibaro is hierop een uitzondering. Fibaro heeft namelijk producten die uitsluitend geschikt zijn voor Apple HomeKit. Check daarom vooraf goed wat je nodig hebt. Let op het ‘Works with Apple HomeKit’ logo. Op onze website wordt voor ieder product duidelijk aangegeven of het compatibel is met Apple HomeKit en wat je nodig hebt.

Benodigdheden

  • iPhone of iPad met iOS 8 of nieuwer
  • Een apparaat dat compatibel is met Apple HomeKit
  • Apple TV, HomePod of iPad die altijd in huis is (optioneel)

Wil je je huis overal en altijd op afstand kunnen bedienen, zelfs als je niet thuis bent? Dan heb je ook een Apple TV, HomePod of iPad nodig die altijd thuis is. Deze moet in verbinding staan met je slimme apparaten waardoor je je apparaten ook van buitenshuis kunt bedienen.

Hoe werkt spraakbesturing met Apple HomeKit?

Siri maakt het eenvoudig om je slimme apparaten aan te sturen doormiddel van je stem. Siri zit namelijk standaard in je iPhone of iPad. Daarnaast is het mogelijk Siri te bedienen via de Apple Homepod. De HomePod ondersteund echter geen Nederlands. De kracht van je slimme huis zit echter nog steeds in de Woning app. In de Woning app kun je scenes en routines maken die je huis automatiseren. Het doel van het maken van een ‘slim’ huis is dat het immers taken uit handen neemt. Dit betekent dat je zo min mogelijk zelf wilt regelen doormiddel van fysieke handelingen of spraak commando’s. Spraakassistenten worden daarom gezien als toevoeging.

Veiligheid & Privacy van Apple HomeKit

Apple is iets meer gericht op je privacy dan bijvoorbeeld Google en Samsung. Door de Apple Authentication Coprocessor worden alle gegevens met betrekking tot je slimme huis versleuteld en opgeslagen in de iCloud-sleutelhanger van je apparaat. Denk hierbij aan bijvoorbeeld opnamen van beveiligingscamera’s die HomeKit Secure Video gebruiken. HomeKit Secure Video is geen camera, maar maakt het mogelijk de beelden van camera’s van andere merken weer te geven in de Woning app. Deze beelden worden privé op je Apple-apparaten thuis geanalyseerd en vervolgens veilig naar iCloud verzonden via een end-to-end encryptie. Je bepaalt zelf wie de beelden kunnen zien. In de privacy-instelling bepaal je verder zelf wat de HomeKit camera mag doen, streamen, opnemen of volledig uitgeschakeld moet zijn. HomeKit Secure Video geeft je daarnaast de mogelijkheid je beelden te analyseren op bijvoorbeeld beweging. Je kunt bepaalde camera’s zoals de Eve Cam, instellen om elke beweging op te nemen, of je kunt opnames beperken tot alleen wanneer mensen, dieren of voertuigen worden gedetecteerd. Al deze data wordt door een neural network lokaal geanalyseerd en uiteindelijk via een versleutelde verbinding opgeslagen in de iCloud. In tegenstelling tot Homey stuurt Apple je gegevens dus wel naar de cloud, maar via een versleutelde verbinding. Dit is al een stuk veiliger dan hoe de meeste bedrijven dit doen. Hetzelfde geldt voor spraakopnamen. Siri-verzoeken die je doet vanaf je HomeKit-apparaten zijn gekoppeld aan een willekeurige identificatie, niet aan je Apple ID. Hierdoor blijft je identiteit beschermd.

Conclusie

Apple HomeKit is geschikt voor alle Apple liefhebbers die hun slimme huis eenvoudig via één app willen bedienen. De communicatie tussen je iPhone of iPad wordt mogelijk gemaakt door het HomeKit Accessory Protocol. Dit zit echter niet standaard in ieder Smart Home product. Check daarom goed of het beoogde apparaat compatibel is met Apple HomeKit. Sommige slimme apparaten zijn direct te bedienen via de app van Apple genaamd Woning. Voor andere producten heb je daarentegen een extra hub nodig. In tegenstelling tot Google en Samsung is Apple meer gericht op het beschermen van je persoonlijke gegevens. Alle gegevens met betrekking tot je slimme huis worden door de Apple Authentication Coprocessor versleuteld opgeslagen in de iCloud-sleutelhanger van je apparaat. Hierdoor blijft je identiteit beschermt. Kort samengevat is Apple HomeKit uitermate geschikt voor de echte Apple liefhebber.

Overzicht

  • Eén app

    Met Apple HomeKit bedien je al je slimme apparaten via één app genaamd Woning

  • Beveiliging

    Apple stelt strenge eisen aan de fabrikanten van slimme apparaten. Hierdoor wordt de veiligheid van je slimme apparaten gewaarborgd

  • Stijlvol design

    Apple staat bekend om zijn eenvoudige en gebruiksvriendelijke design. Ook de woning app is bijzonder gebruiksvriendelijk

  • Ondersteuning aantal apparaten

    Apple HomeKit ondersteunt minder verschillende apparaten en merken dan Home Assistant en Homey. Let op het 'Works with HomeKit' logo of het apparaat ook daadwerkelijk compatibel is met HomeKit

F.A.Q.

Hieronder vind je antwoord op onze meestgestelde vragen.

Je voegt je slimme apparaten eenvoudig toe door de QR code achterop het product te scannen of door slimme apparaten in de omgeving te scannen. Let er in het laatste geval wel op dat je het slimme apparaat hebt ingeschakeld. Met andere woorden, voorzien van stroom mocht dat nodig zijn.

Helemaal niets. Apple HomeKit is geen apparaat waar je voor moet betalen. Apple HomeKit producten zijn via de Woning app te bedienen.

Het Slimme Thuis

Ontvang unieke aanbiedingen.