Fibaro bewegingssensor

Fibaro Motion Sensor

De Fibaro Motion Sensor is een compleet draadloze beweging-, licht- en temperatuursensor in één. Met de Fibaro Motion Sensor springen je lampen volledig automatisch aan op het moment dat jij of iemand anders voorbijloopt. Moet je ’s nachts naar het toilet? Dan zal de Fibaro bewegingssensor er automatisch voor zorgen dat je niet wordt verblind door het licht. De Fibaro bewegingssensoren zijn verkrijgbaar in twee varianten: Z-Wave of Apple HomeKit. De Fibaro bewegingssensoren met Z-Wave moeten worden verbonden met een hub. Denk hierbij aan de Fibaro Home Center 3, Homey of de Samsung SmartThings V3 hub.

Wat zijn Fibaro Motion Sensoren?

Fibaro bewegingssensoren zorgen ervoor dat je lampen automatisch aan gaan op het moment dat er iemand voorbijloopt. De Fibaro Motion Sensor is een kleine compacte bewegingssensor waarmee je overal in huis automatisch je slimme verlichting bedient. De bewegingssensor detecteert niet alleen licht maar meet ook of er voldoende licht aanwezig is. Op deze manier past de Fibaro Motion Sensor de lichtsterke aan de hoeveelheid natuurlijk licht. Het systeem stelt de beste verlichtingsparameters in en helpt je hierdoor eenvoudig energie te besparen. De Fibaro bewegingssensor beschikt bovendien over een temperatuursensor. Hiermee krijg je direct inzicht in de temperatuur in elke kamer. De Fibaro Motion Sensor heeft een bereik van ongeveer 7 meter.

Fibaro kopen

Bekijk het aanbod Fibaro producten in onze webshop

Verlichting

Fibaro is een van de meest veelzijdige Smart Home merken die er bestaan. De slimme verlichting van Fibaro werkt net wat anders dan de ‘normale’ slimme verlichting. Lees meer

 • Aan/uit schakelaar
 • Dimmer
 • RGBW Controller

Sensoren

Naast verlichting heeft Fibaro ook allerlei sensoren om je huis een stukje veiliger te maken. Bekijk

 • Fibaro Motion Sensor
 • Raam- en deursensor

Fibaro Intercom

De Fibaro Intercom is een slimme deurbel en slot in één. Via de Intercom open je automatisch maximaal 2 deuren tegelijk.

 • Slimme deurbel en slot in één

Hoe werken de Fibaro Motion Sensoren?

Fibaro Motion Sensoren communiceren met je Fibaro lampen via Z-Wave of via HomeKit Accessory Protocol (HAP), het Smart Home protocol van Apple HomeKit.

Z-Wave is een communicatieprotocol voor draadloze verbindingen tussen apparaten op korte afstand. Het is geschikt om slimme apparaten aan te sturen door weinig energie te gebruiken. Z-Wave zit echter niet standaard in een smartphone of tablet. Om Fibaro lampen via Z-Wave aan te sturen heb je een hub nodig. Zo’n hub verbind je slimme apparaten met je smartphone of tablet. In het geval van Fibaro moet de hub Z-Wave ondersteunen. De volgende hubs zijn daarom compatibel met de Fibaro Motion Sensor:

 • Fibaro Home Center 3
 • Homey
 • SmartThings hub v3

De Fibaro Home Center 3 is een hub ontwikkeld door Fibaro zelf. Met de app op je smartphone of tablet stuur je een wifi signaal naar de Home Center 3. Deze zet het wifi signaal om in een Z-Wave signaal en stuurt het vervolgens door naar je Fibaro apparaten.

Naast de Fibaro Home Center 3 kun je ook een andere hub gebruiken om slimme apparaten met elkaar te laten communiceren. Zowel Homey als de SmartThings Hub v3 ondersteunen Z-Wave waardoor je Z-Wave apparaten rechtstreeks met de hub van het platform kunt verbinden. Lees hier meer over de verschillende platformen.

De Fibaro Motion Sensor met Apple HomeKit is direct te verbinden met je Apple device. Hierdoor heb je geen extra hub nodig.

De Fibaro bewegingssensoren werken volledig op batterijen. Hierdoor hoef je jezelf niet in allerlei bochten te wringen voor het trekken van een kabel. De sensor heeft een bereik van ongeveer 7 meter.

Installatie Fibaro Motion Sensor

De Fibaro Motion Sensor kun je overal in huis installeren. Met behulp van de meegeleverde schroef of de sticker. Het wordt echter niet aanbevolen om de bewegingssensor te installeren op plaatsen die vatbaar zijn voor tocht en kamers met snelle schommelingen in de luchttemperatuur. Net als voor andere bewegingssensoren mag de Fibaro bewegingssensor niet worden gemonteerd op een warmtebron. Denk hierbij aan radiotoren, open haarden of fornuizen.

Fibaro Motion Sensor specificaties

Fibaro Motion Sensor
Aantal batterijen
1
Batterij soort
CR123A 3.0V Batterij
Levensduur batterij
2 jaar
Materiaal
Kunststof
Temperatuur
-20 ͦ C – 100 ͦ C
Afmeting
4,77 x 4,55 x 4,6 cm
Protocol
Z-Wave & Apple HomeKit

Wat kun je met de Fibaro Motion sensoren?

Fibaro bewegingssensoren zijn uitermate geschikt voor het automatisch aansturen van je lampen. Daarnaast kan de Fibaro Motion Sensor worden ingezet als beveiliging. Met het alarm paneel in de app van Fibaro krijg je een overzicht van de geschiedenis en gebeurtenissen in en rondom je huis. Bovendien kun je meldingen krijgen op het moment dat de bewegingssensor iets detecteert. Dat geeft wel net zo’n veilig gevoel.

De Fibaro Motion Sensor beschikt daarnaast over een temperatuursensor waardoor je direct inzicht krijgt in de temperatuur in je kamer. Ook beschikt de bewegingssensor van Fibaro, net als de Philips Hue bewegingssensor, over daglichtherkenning. De Fibaro Motion sensor zal de lampen dynamisch aanpassen aan de hoeveelheid natuurlijk licht. Het systeem stelt de beste verlichtingsparameters in en helpt je hierdoor energie te besparen.

Apparaten van andere Smart Home merken aansturen

De Fibaro Motion Sensor is compatibel met alle platformen. Een platform verbindt allerlei slimme apparaten van verschillende merken met elkaar. Het voordeel is dat je hierdoor niet gebonden bent aan één merk of protocol. Hierdoor kun je de Fibaro bewegingssensor ook gebruiken om je slimme apparaten van andere merken aan te sturen. Schakel bijvoorbeeld automatisch je Philips Hue lampen met de Fibaro bewegingssensor.

Er zijn twee opties om de Fibaro bewegingssensor te verbinden met een platform.

 1. De Fibaro Home Center 3 gebruiken als hub en de apparaten via de app van het platform te bedienen. (Indirect)
 2. De Fibaro bewegingssensor direct verbinden met de hub van het platform, indien het platform een hub heeft. (Direct)

Per platform wordt hieronder weergegeven wat je nodig hebt. Stel dat je bijvoorbeeld het platform SmartThings gebruikt dan kun je kiezen tussen twee hubs: de Fibaro Home Center 3 en de SmartThings Hub V3. Je hebt hiervoor niet beide nodig.

Homey
SmartThings
HomeKit
Home Assistant
Google Home

Tip: Gebruik je Homey dan heb je geen Home Center 3 nodig. Dit scheelt aanzienlijk in de kosten. Ook al is de Homey zelf niet heel goedkoop is het zeker de investering waard op het moment dat je je huis echt slim wilt maken. Bovendien kun je eenvoudig je bestaande Smart Home uitbreiden zonder allerlei dure hubs te moeten kopen.

Wil je Fibaro apparaten via Apple HomeKit bedienen dan moet je goed opletten of je het juiste apparaat koopt. Om de Fibaro bewegingssensor met Apple HomeKit te bedienen heb je een speciale uitvoering nodig. Die werkt niet met Z-Wave maar uitsluitend via de HAP protocol van Apple HomeKit. Je hebt daarvoor ook geen Home Center 3 nodig, maar het werkt rechtstreeks via Bluetooth. Het aanbod Fibaro producten dat met HomeKit werkt is echter vrij beperkt. Desondanks kan het een mooie toevoeging zijn aan jouw slimme huis.

Hoe installeer je een Fibaro Motion Sensor met HomeKit?

In de video hieronder wordt uitgelegd hoe je de Fibaro Motion Sensor met HomeKit installeert. In tegenstelling tot de Z-Wave variant heb je hiervoor geen hub nodig. Het enige wat je nodig hebt is een Apple device met Bluetooth.

Conclusie

Fibaro Motion Sensoren zijn een van de beste en meest veelzijdige bewegingssensoren die er momenteel verkrijgbaar zijn. Niet alleen vanwege de ingebouwde lichtsterkte meter, maar ook door de ingebouwde temperatuursensor. Het systeem stelt de beste verlichtingsparameters in en helpt je hierdoor energie te besparen. De Fibaro Motion Sensor heeft een compact formaat en past door het stijlvolle design in ieder huis. Bovendien is de Fibaro bewegingssensor te bedienen via alle platformen. In de snel veranderende wereld van Smart Home apparaten is dit wel net zo makkelijk.

Overzicht

 • Compatibel met alle platformen

  De Fibaro Motion Sensor is compatibel met alle platformen. Dat is wel zo handig met het oog op de toekomst

 • Lichtsterktesensor en temperatuursensor

  De Fibaro Motion Sensor beschikt over een lichtsterktesensor en temperatuursensor

 • Stijlvol design

  De Fibaro Motion Sensor heeft een stijlvol design

 • Hub

  Voor de Fibaro Motion Sensoren die via Z-Wave werken is een hub noodzakelijk

 • Niet geschikt voor buiten

  De bewegingssensor van Fibaro is niet geschikt voor buiten

F.A.Q.

Hieronder vind je antwoord op onze meestgestelde vragen.

Z-Wave is net als ZigBee een communicatieprotocol waarmee apparaten kunnen communiceren. Z-Wave is een zogeheten Mesh netwerk. Normaal gesproken stuurt één apparaat het signaal naar alle apparaten. Denk bijvoorbeeld aan je wifi router. Met een Mesh netwerk kunnen apparaten ook onderling communiceren. Ieder apparaat kan zelf het signaal doorsturen. Hierdoor kun je het bereik van je Smart home vergroten.

HAP staat voor HomeKit Accessory Protocol. Het is het Smart Home protocol van Apple waarmee alle slimme apparaten die met Apple HomeKit werken communiceren.

Nee, dat is afhankelijk van het product en platform dat je gebruikt. In onze webshop staat bij ieder artikel aangegeven of je een hub nodig hebt.

Voor apparaten die via Z-Wave werken heb je altijd een hub nodig.

Mocht je Fibaro apparaten hebben die via HomeKit werken dan heb je alleen een Apple apparaat nodig. Denk aan een smartphone of tablet. Je hebt dus geen hub nodig.

Het Slimme Thuis

Ontvang unieke aanbiedingen.