Fibaro Raam- en deursensor

Fibaro Door/Window Sensor

De Fibaro Door/Window sensor is een compleet draadloze raam- en deursensor inclusief temperatuurmeter. Met deze sensor ontvang je meldingen wanneer deuren of ramen open- en dichtgaan. Bovendien kun je via de Fibaro app zien of een deur of raam nog open staan. Wel net zo handig tegen inbrekers. De Fibaro raam- en deursensor werkt via Z-Wave of het HomeKit Accessory Protocol van Apple HomeKit en is leverbaar in 7 verschillende kleuren.

Wat is de Fibaro raam- en deursensor?

De Fibaro raam- en deursensor is een sensor die aangeeft of je ramen of deuren open of dicht staan. Het is met name geschikt ter beveiliging van je huis. Laat bijvoorbeeld het alarm afgaan wanneer er onverwacht ’s nachts iemand je ramen of deuren opent. Gaat het regenen en heb je het raam vergeten dicht te doen? Geen zorgen. Ontvang een melding dat het raam nog open staat op het moment dat er regen aankomt. Tot slot kun je de Fibaro raam- en deursensor ook gebruiken voor het automatisch aansturen van je lampen. Laat je lampen aanspringen op het moment dat je een kastdeur opent of een bepaalde kamerdeur opent. De Fibaro raam- en deursensor werkt via Z-Wave en moet daarom worden verbonden met een hub. Denk hierbij aan de Fibaro Home Center 3, Homey of de Samsung SmartThings V3 hub. Meer daarvoor in het vervolg van dit artikel.

Fibaro kopen

Bekijk het aanbod Fibaro producten in onze webshop

Verlichting

Fibaro is een van de meest veelzijdige Smart Home merken die er bestaan. De slimme verlichting van Fibaro werkt net wat anders dan de ‘normale’ slimme verlichting. Lees meer

 • Aan/uit schakelaar
 • Dimmer
 • RGBW Controller

Sensoren

Naast verlichting heeft Fibaro ook allerlei sensoren om je huis een stukje veiliger te maken. Bekijk

 • Fibaro Motion Sensor
 • Raam- en deursensor

Fibaro Intercom

De Fibaro Intercom is een slimme deurbel en slot in één. Via de Intercom open je automatisch maximaal 2 deuren tegelijk.

 • Slimme deurbel en slot in één

Hoe werken de Fibaro raam- en deursensoren?

De draadloze Fibaro raam- en deursensor werkt volledig op batterij en communiceert met je Fibaro lampen via Z-Wave of het HomeKit Accessory Protocol (HAP) van Apple HomeKit. Z-Wave is een communicatieprotocol voor draadloze verbindingen tussen apparaten op korte afstand. Het is geschikt om slimme apparaten aan te sturen door weinig energie te gebruiken. Z-Wave zit echter niet standaard in een smartphone of tablet. Om Fibaro Door/Window sensoren via Z-Wave aan te sturen heb je een hub nodig. Zo’n hub verbind je slimme apparaten met je smartphone of tablet. In het geval van Fibaro moet de hub Z-Wave ondersteunen. De volgende hubs zijn daarom compatibel met de Fibaro Door/Window Sensor:

 • Fibaro Home Center 3
 • Homey
 • SmartThings hub v3

De Fibaro Home Center 3 is een hub ontwikkeld door Fibaro zelf. Met de app op je smartphone of tablet stuur je een wifi signaal naar de Home Center 3. Deze zet het wifi signaal om in een Z-Wave signaal en stuurt het vervolgens door naar je Fibaro apparaten.

Naast de Fibaro Home Center 3 kun je ook een andere hub gebruiken om slimme apparaten met elkaar te laten communiceren. Zowel Homey als de SmartThings Hub v3 ondersteunen Z-Wave waardoor je Z-Wave apparaten rechtstreeks met de hub van het platform kunt verbinden. Benieuwd wat je met platformen kunt? Klik hier.

Installatie Fibaro Door/Window Sensor

De Fibaro Door/Window Sensor kun je overal in huis op alle ramen en deuren plakken. Verwijder de tap aan de achterzij en plak de sensor en de magneet op een vlak oppervlakte.

Fibaro Door/Window Sensor specificaties

Fibaro Door/Window Sensor
Aantal batterijen
1
Batterij soort
ER14250 (1/2AA) - 3.6V DC
Levensduur batterij
2 jaar
Materiaal
Kunststof
Temperatuur
0 ͦ C – 40 ͦ C
Afmeting
7,1 x 1,77 x 1,76 cm
Protocol
Z-Wave & Apple HomeKit

Beschikbaar in de kleuren

 • White – FGDW-002-1
 • Silver – FGDW-002-2
 • Black – FGDW-002-3
 • Beige – FGDW-002-4
 • Light Brown – FGDW-002-5
 • Medium Brown – FGDW-002-6
 • Dark Brown – FGDW-002-7

Wat kun je met de Fibaro Door/Window Sensoren?

De Fibaro raam- en deursensor heeft een aantal leuke toepassingen. De sensor is met name uitermate geschikt ter beveiliging van je huis. Laat bijvoorbeeld het alarm afgaan of ontvang een melding op het moment dat er onverwachts ’s nachts iemand je ramen of deuren opent. Je kunt de Fibaro Door/Window sensor ook gebruiken om je te waarschuwen dat je het raam nog hebt laten openstaan op het moment dat het gaat regenen. Daarnaast kun je de Fibaro raam- en deursensor ook gebruiken voor het automatisch aansturen van je lampen. Laat je slimme verlichting aangaan op het moment dat je een kastdeur of kamerdeur opent. De Fibaro Door/Window Sensor beschikt bovendien over een temperatuursensor waardoor je direct inzicht krijgt in de temperatuur in je kamer.

Werken de Fibaro bewegingssensoren met alle platformen?

De Fibaro Door/Window Sensor is compatibel met alle Smart Home platformen. Een platform verbindt allerlei slimme apparaten van verschillende merken met elkaar. Het voordeel is dat je hierdoor niet gebonden bent aan één merk of protocol. Hierdoor kun je de Fibaro Door/Window Sensor ook gebruiken om je slimme apparaten van andere merken aan te sturen.

Er zijn twee opties om de Fibaro bewegingssensor te verbinden met een platform.

 1. De Fibaro Home Center 3 gebruiken als hub en de apparaten via de app van het platform te bedienen. (Indirect)
 2. De Fibaro Door/Window Sensor direct verbinden met de hub van het platform, indien het platform een hub heeft. (Direct)

Per platform wordt hieronder weergegeven wat je nodig hebt. Stel dat je bijvoorbeeld het platform SmartThings gebruikt dan kun je kiezen tussen twee hubs: de Fibaro Home Center 3 en de SmartThings Hub V3. Je hebt hiervoor niet beide nodig.

Homey
SmartThings
HomeKit
Home Assistant
Google Home

Tip: Gebruik je Homey dan heb je geen Home Center 3 nodig. Dit scheelt aanzienlijk in de kosten. Ook al is de Homey zelf niet heel goedkoop is het zeker de investering waard op het moment dat je je huis echt slim wilt maken. Bovendien kun je eenvoudig je bestaande Smart Home uitbreiden zonder allerlei dure hubs te kopen.

Wil je Fibaro apparaten via Apple HomeKit bedienen dan moet je goed opletten of je het juiste apparaat koopt. Om de Fibaro bewegingssensor met Apple HomeKit te bedienen heb je een speciale uitvoering nodig. Die werkt niet met Z-Wave maar uitsluitend via de HAP protocol van Apple HomeKit. Je hebt daarvoor ook geen Home Center 3 nodig, maar het werkt rechtstreeks via Bluetooth. Het aanbod Fibaro producten dat met HomeKit werkt is echter vrij beperkt. Desondanks kan het een mooie toevoeging zijn aan jouw slimme huis.

Hoe installeer je een Fibaro Door/Windwos Sensor met HomeKit?

In de video hieronder wordt uitgelegd hoe je de Fibaro Motion Sensor met HomeKit installeert. In tegenstelling tot de Z-Wave variant heb je hiervoor geen hub nodig. Het enige wat je nodig hebt is een Apple device met Bluetooth.

Conclusie

Fibaro Door/Window Sensoren zijn een kwalitatief hoogstaande raam- en deursensor en is geschikt voor verschillende toepassingen. Zo kun je de sensor gebruiken ter beveiliging van je huis, maar ook voor het automatisch schakelen van je lampen. Heb je het raam open laten staan en komt er regen aan? Ontvang dan direct een melding. De Fibaro Door/Window Sensor heeft een compact formaat en past door het stijlvolle design in ieder huis. Bovendien is de Fibaro bewegingssensor te bedienen via alle Smart Home platformen. In de snel veranderende wereld van Smart Home apparaten is dit wel net zo makkelijk.

Overzicht

 • Compatibel met alle platformen

  De Fibaro raam- en deursensor is compatibel met alle Smart Home platformen. Wel zo handig met het oog op de toekomst

 • Temperatuursensor

  De Fibaro raam- en deursensor beschikt over een temperatuursensor. Zo weet je direct hoe warm het is in huis

 • Stijlvol design

  De stijlvolle Fibaro raam- en deursensor is verkrijgbaar in 7 kleuren. Hierdoor is die geschikt voor iedere woning

 • Hub

  Voor de Fibaro raam- en deursensoren die via Z-Wave werken heb je een hub nodig

F.A.Q.

Hieronder vind je antwoord op onze meestgestelde vragen.

Z-Wave is net als ZigBee een communicatieprotocol waarmee apparaten kunnen communiceren. Z-Wave is een zogeheten Mesh netwerk. Normaal gesproken stuurt één apparaat het signaal naar alle apparaten. Denk bijvoorbeeld aan je wifi router. Met een Mesh netwerk kunnen apparaten ook onderling communiceren. Ieder apparaat kan zelf het signaal doorsturen. Hierdoor kun je het bereik van je Smart home vergroten.

HAP staat voor HomeKit Accessory Protocol. Het is het Smart Home protocol van Apple waarmee alle slimme apparaten die met Apple HomeKit werken communiceren.

Nee, dat is afhankelijk van het product en platform dat je gebruikt. In onze webshop staat bij ieder artikel aangegeven of je een hub nodig hebt.

Voor apparaten die via Z-Wave werken heb je altijd een hub nodig.

Mocht je Fibaro apparaten hebben die via HomeKit werken dan heb je alleen een Apple apparaat nodig. Denk aan een smartphone of tablet. Je hebt dus geen hub nodig.

Het Slimme Thuis

Ontvang unieke aanbiedingen.