Fibaro slimme verlichting

Slimme verlichting is een van de apparaten die de basis vormen van een Smart Home. Met Fibaro is het voor iedereen mogelijk om zelf een compleet Smart Home te creëren. Fibaro heeft namelijk alles in huis, van slimme verlichting tot camera’s en rolluiken en zelfs een slimme verwarmingsknop. Je kunt al deze apparaten bedienen via de Fibaro app of via platformen zoals Homey, SmartThings, Google Home, Apple HomeKit en Home Assistant.

Fibaro lampen – Wat is Fibaro?

Het Poolse Fibaro is opgericht in 2010. Het bedrijf richt zich met name op het ontwerpen en produceren van gebouwautomatiseringsproducten. De slimme lampen van Fibaro werken net iets anders dan de ‘gewone’ slimme verlichting. De slimme verlichting van Fibaro bestaat namelijk niet uit een lamp, maar uit een slim kastje dat je achter de schakelaar van de lamp monteert. Het voordeel hiervan is dat je geen nieuwe dure slimme lampen hoeft aan te schaffen, maar je gewoon je bestaande lampen kunt gebruiken. Het enige wat je hoeft te doen is een Fibaro kasje achter de wandschakelaar te plaatsen. Hierdoor maak je je normale lampen eenvoudig slim. Bovendien is het voordeel dat je de Fibaro lampen tegelijk kunt bedienen via de Fibaro app en via een traditionele wandschakelaar. Iets wat je met andere slimme verlichting niet kunt. In de app zie je bovendien altijd of je lampen aan of uit staan. In tegenstelling tot slimme lampen van Philips Hue of IKEA Trådfri waar je een speciale afstandsbediening voor nodig hebt.

De slimme verlichting van Fibaro is beschikbaar in drie varianten. Een aan/uit schakelaar, een dimmer en een RGBW (kleuren) controller. Welke kastje je precies nodig hebt is afhankelijk van je wensen en het soort lamp dat je hebt. Om je lampen te dimmen heb je bijvoorbeeld een dimbare lamp nodig. Hetzelfde geldt voor lampen die je in allerlei kleuren wilt instellen.

Fibaro kopen

Bekijk het aanbod Fibaro producten in onze webshop

Fibaro Switches

Fibaro Switches zijn geschikt om lampen aan- en uit te schakelen of om de stroomtoevoer naar stopcontacten te onderbreken. Hierdoor kun de lampen in- of uitschakelen, maar kun je ook op afstand je apparaten die via een stekker werken aan- en uitzetten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan je koffiezetapparaat. Bovendien kun je met de vermogensmeetfunctionaliteit het stroomverbruik van het apparaat zien. Handig als je energie wilt besparen.

Fibaro Dimmer 2

De Fibaro Dimmer 2 is een lichtsterkteregelingsmodule die naast het aan- en uitschakelen van je lampen ook geschikt is om deze te dimmen. Mits je huidige lamp die mogelijkheid heeft. Ook de Fibaro Dimmer 2 bevat een vermogensmeetfunctionaliteit die het stroomverbruik van het apparaat kan meten.

Fibaro RGBW Controller 2

De Fibaro RGBW Controller 2 kan niet alleen je lampen dimmen en aan- en uitschakelen, maar kan ook je lampen in allerlei verschillende kleuren instellen. Ook hiervoor geldt dat je bestaande lamp geschikt moet zijn om in kleur in te stellen. Met de RGBW Controller 2 kun je maximaal 4 lichtbronnen tegelijk schakelen.

Hoe werkt de slimme verlichting van Fibaro?

Fibaro lampen communiceren met elkaar doormiddel van Z-Wave. Z-wave is een communicatieprotocol dat zorgt voor draadloze verbindingen tussen apparaten op korte afstand. Het is geschikt om slimme apparaten aan te sturen door weinig energie te gebruiken. Z-Wave zit echter niet standaard in een smartphone of tablet. Om de Fibaro apparaten via Z-Wave aan te sturen heb je net als voor ZigBee apparaten een hub nodig. Fibaro heeft daarvoor een eigen hub ontwikkeld genaamd de Home Center 3. Met de app op je smartphone of tablet stuur je een wifi signaal naar de Home Center 3. Deze zet het wifi signaal om in een Z-Wave signaal en stuurt het vervolgens door naar je Fibaro apparaten. De Fibaro Home Center 3 heeft sinds kort ook ZigBee aanboort. Echter laat de software nog op zich wachten en kun je nog geen ZigBee apparaten rechtstreeks bedienen via de Home Center 3.

Naast de Fibaro Home Center 3 kun je ook een andere hub gebruiken om je slimme apparaten met elkaar te laten communiceren. Zowel Homey als de SmartThings Hub V3 ondersteunen Z-Wave waardoor je Z-Wave apparaten rechtstreeks met de hub van het platform kunt verbinden. Je blijft hierdoor niet beperkt tot merken die met de Fibaro Home Center 3 werken. Lees meer

Fibaro op afstand bedienen

Alle Fibaro apparaten zijn op afstand te bedienen via de Fibaro app. Je hebt hiervoor een Fibaro Home Center 3 nodig. De Fibaro Home Center 3 dient hiervoor wel in verbinding te staan met het internet. Via je persoonlijke Fibaro ID kun je op afstand inloggen en bedien je je verlichting ook van buitenshuis.

Fibaro scenes instellen

In de Fibaro app kun je allerlei leuke scenes instellen. Laat bijvoorbeeld je lampen knipperen op het moment dat je Fibaro Rookmelder brand detecteert. Of doe automatisch je Fibaro rolluiken dicht op het moment dat het donker wordt. Fibaro apparaten zijn bovendien ook te bedienen via alle platformen. Mocht je gebruik maken van een platform dan kun je ook slimme apparaten van andere merken bedienen.

Andere merken koppelen met Fibaro

Met de Fibaro Home Center 3 is het mogelijk om naast Fibaro apparaten ook apparaten van merken als Netatmo, Yale en Sonos te bedienen. Doordat Z-Wave producten in Europa op dezelfde frequentie (868MHz) werken kunnen slimme apparaten die met hetzelfde protocol werken met elkaar communiceren. Het aanbod van producten en merken dat je direct via de Fibaro app kunt bedienen is echter vrij beperkt. Je kunt daarom het beste een platform gebruiken. Een platform verbindt allerlei slimme apparaten van verschillende merken met elkaar. Het biedt hierdoor meer flexibiliteit in het aantal merken dat je kunt gebruiken in jouw slimme huis.

Spraakbediening

Wil je je Fibaro lampen met je stem bedienen? Dan heb je hiervoor een slimme speaker van Google, Amazon of Apple nodig. Welke spraak assistent je gebruikt is deels afhankelijk van het platform dat je gebruikt. Fibaro is compatibel met alle platformen en dus alle spraak assistenten. Hieronder vind je een lijst van alle slimme spraak assistenten van Google, Amazon en Apple inclusief de beschikbare producten.

  • Google Nest Mini
  • Google Nest Hub
  • Google Home
  • Amazon Echo Dot 3
  • Apple HomePod
  • Apple device met Siri

Wat heb je nodig om je Fibaro lampen via een platform of je stem te bedienen?

Een platform verbind allerlei slimme apparaten van verschillende merken met elkaar. Het voordeel is dat je hierdoor niet gebonden bent aan één merk of protocol. Zo kun je bijvoorbeeld een Philips Hue lamp die via ZigBee werkt verbinden met een Fibaro lamp die via Z-Wave werkt. Het enige wat je daarvoor nodig hebt is een hub die beide protocollen ondersteunt.

Je kunt de Fibaro lampen die via Z-Wave werken op twee manieren koppelen:

  1. De Fibaro Home Center 3 als hub gebruiken. Je kunt de Fibaro lampen dan bedienen via de app van het platform. (Indirect)
  2. De tweede optie om de Fibaro lampen direct te verbinden met de hub van het platform. Het voordeel hiervan is dat je niet allerlei verschillende hubs hoeft aan te schaffen als je meerdere slimme apparaten hebt. Ook dan kun je de lampen bedienen via je app van het platform

Het is belangrijk dat je de juiste hub kiest die past bij het platform dat je wilt gebruiken. We hebben daarom een overzicht gemaakt van de verschillende hubs in combinatie met de platformen en zelfs alle slimme spraak assistenten. Op platformen pagina vind je meer informatie over de verschillende platformen.

Stel dat je bijvoorbeeld je  lampen wilt bedienen via het platform SmartThings dan heb je keuze uit drie spraak assistenten en twee verschillende hubs. Je kunt bijvoorbeeld de SmartThings Hub V3 kopen waarmee je de lampen via de SmartThings app bedient en de Google Assistant gebruikt als spraak assistent.

Homey
SmartThings
HomeKit
Home Assistant
Google Home

Het voordeel van Fibaro apparaten is dat ze compatibel zijn met alle platformen. Wat je precies nodig hebt om je Fibaro apparaten die via Z-Wave werken via een platform te bedienen is afhankelijk van het platform dat je gebruikt. Voor de meeste platformen heb je een hub nodig die Z-Wave ondersteunt. Wil je bijvoorbeeld ook Philips Hue lampen bedienen die via ZigBee werken? Dan heb je een hub nodig die zowel ZigBee en Z-Wave ondersteunt.

Tip: Gebruik je Homey? Dan heb je geen hub nodig. Dit scheelt aanzienlijk in de kosten ook al is de Homey zelf ook niet heel goedkoop. Het is echter zeker een investering waard op het moment dat je je huis echt slim wilt maken.

Wil je Fibaro apparaten via Apple HomeKit bedienen dan moet je goed opletten of je het juiste apparaat koopt. Om Fibaro lampen met Apple HomeKit te bedienen heb je een speciaal schakelkastje nodig. Deze werkt niet met Z-Wave, maar uitsluitend via het HAP protocol van Apple HomeKit. Je hebt daarvoor ook geen Home Center 3 nodig, maar het werkt rechtstreeks via Bluetooth. Het aanbod Fibaro producten dat met HomeKit werkt is wat beperkt. Desondanks kan het een mooie toevoeging zijn aan jouw slimme huis wanneer Apple HomeKit het platform is dat jij gebruikt.

Conclusie

Fibaro slimme verlichting is uitermate geschikt voor iedereen die zijn of haar huis een stukje slimmer wil maken zonder ongemakken te ervaren op het moment dat je de lampen via een ouderwetse schakelaar bedient. De slimme lampen van Fibaro werken net iets anders dan de ‘normale’ slimme verlichting. De slimme verlichting van Fibaro bestaat namelijk niet uit een lamp, maar uit een slim kastje dat je achter de schakelaar van je lamp monteert. Het voordeel hiervan is dat je niet al je bestaande lampen hoeft te vervangen. Het nadeel is dat het plaatsen van de slimme schakelkastjes meer tijd kost dan het vervangen van een lamp. Bovendien is enige elektrotechnische kennis vereist. Schakel daarom altijd hulp in van een expert.

De Fibaro lampen zijn een stukje duurder dan de slimme lampen van merken als IKEA en Innr. Echter staat daartegenover dat op het moment dat je lamp kapot gaat je gewoon een traditionele lamp weer kunt kopen. Deze zijn een stuk goedkoper dan slimme lampen.

Fibaro is compatibel met alle platformen en daarom uiterst gebruiksvriendelijk. Daarentegen heb je vaak wel een hub nodig om de apparaten via je smartphone of tablet te bedienen. Mocht je een Homey hebben dan is het mogelijk om Fibaro apparaten direct te koppelen aan de Homey. Hierdoor koppel je ook in de toekomst eenvoudig slimme apparaten van andere merken in jouw slimme huis.

Voor- en nadelen

  • Zowel fysiek als digitaal

    Geschikt voor iedereen die zijn huis een stukje slimmer wil maken zonder ongemakken te ervaren op het moment dat je de lampen via een ouderwetste schakelaar bedient

  • Geen nieuwe lampen nodig

    Je hoeft je oude bestaande lampen niet te vervangen voor nieuwe slimme lampen

  • Te bedienen met alle platformen

    Fibaro lampen zijn te bedienen via alle platformen

  • Hub

    De aanschaf van een hub is noodzakelijk om je Fibaro lampen via je Smartphone of tablet te bedienen

  • Elektrotechnische kennis

    Voor de installatie van de Fibaro lampen is elektrotechnische kennis vereist

F.A.Q.

Hieronder vind je antwoord op onze meestgestelde vragen.

Z-Wave is net als ZigBee een communicatieprotocol waarmee apparaten kunnen communiceren. Z-Wave is een zogeheten Mesh netwerk. Normaal gesproken stuurt één apparaat het signaal naar alle apparaten. Denk bijvoorbeeld aan je wifi router. Met een Mesh netwerk kunnen apparaten ook onderling communiceren. Ieder apparaat kan zelf het signaal doorsturen. Hierdoor kun je het bereik van je Smart home vergroten.

HAP staat voor HomeKit Accessory Protocol. Het is het Smart Home protocol van Apple waarmee alle slimme apparaten die met Apple HomeKit werken communiceren.

Nee, dat is afhankelijk van het product en platform dat je gebruikt. In onze webshop staat bij ieder artikel aangegeven of je een hub nodig hebt.

Voor apparaten die via Z-Wave werken heb je altijd een hub nodig.

Mocht je Fibaro apparaten hebben die via HomeKit werken dan heb je alleen een Apple apparaat nodig. Denk aan een smartphone of tablet. Je hebt dus geen hub nodig.

Het Slimme Thuis

Ontvang unieke aanbiedingen.