Google Home

Google Home is een van de bekendste Smart Home platformen die er zijn. Het platform is ontwikkeld voor het bedienen van je huis doormiddel van je stem. Om je slimme apparaten met je stem te bedienen hebt je thuis wel een Google Home, Google Nest Mini of Google Nest Hub nodig. In tegenstelling tot andere platformen als Homey, SmartThings of Apple HomeKit focust Google Home zich dus specifiek op spraak. Het is geen platform waarop je via de app eenvoudig scenes in- en uit kunt schakelen. In het Nederlands werkt deze functie zelfs niet eens. Het is namelijk echt de bedoeling dat je tegen Google praat. Je kunt Google Home daarom ook lastig vergelijken met de andere platformen. De echte Smart Home liefhebbers zullen zelfs zeggen dat Google Home geen echt platform is omdat je geen slimme scenes of routines kunt maken. Desondanks wordt Google Home veel gebruikt omdat het een uiterst gebruiksvriendelijk is en toch wel een beetje gaaf om je slimme apparaten te bedienen doormiddel van je stem.

Wat is Google Home?

Google Home is naast een slimme spraak assistent ook een platform waarop apparaten van verschillende merken kunnen worden aangestuurd doormiddel van je stem. Google Home ondersteunt honderden merken door het account dat je aanmaakt in de app van de fabrikant te verbinden met de Google Home app. Stel dat je bijvoorbeeld een iRobot stofzuiger hebt dan kun je in de app van iRobot een account aanmaken en deze koppelen in de Google Home app. Je kunt vervolgens via een spraak assistent van Google zoals de Google Home, Google Nest Mini of de Google Nest Hub je robot stofzuiger activeren met je stem. Naast je stem te gebruiken kun je in de Google Home app ook handmatige je slimme apparaten aan- of uit te schakelen. Denk hierbij aan je slimme Hue verlichting of je IKEA Trådfri lampen.

Wat kun je met Google Home?

Een huis bom vol slimme apparaten betekent nog niet dat je huis ‘slim’ is. Lampen aansturen via je smartphone klikt op zich best slim, maar het vergt nog steeds een fysieke handeling. Een stuk slimmer is het aansturen van meerdere apparaten doormiddel van één commando. Het wordt pas echt slim op het moment dat dingen volledig automatisch gaan. Platformen bieden hierin een oplossing. Google Home is weliswaar geen echt Smart Home platform zoals Homey of Apple HomeKit. Het is wel de beste optie wanneer je je slimme apparaten alleen doormiddel van je stem wil bedienen.

Hoe werkt Google Home?

Google Home verbind je slimme apparaten door het account dat je moet aanmaken in de app van de fabrikant, te koppelen met de Google Home app. Via het internet haalt Google de gegevens van je slimme apparaat op en zorgt ervoor dat je het slimme apparaat via je stem kunt bedienen. 

Hoe werkt dat precies?
Allereerst stel je het slimme apparaat in via de app van de fabrikant. Hierdoor kun je het slimme apparaat bedienen met je smartphone. Vervolgens maak je een account aan in de app van de fabrikant en kun je dit account koppelen met de Google Home app. Het platform zorgt ervoor dat je met je stem je slimme apparaten kunt aansturen. Het nadeel van deze methode is dat de Google Home niet fungeert als hub, maar uitsluitend als platform. Er zit namelijk geen ZigBee, Z-Wave of Bluetooth zender in de Google Home of Google Nest Hub waardoor je slimme apparaat niet direct kan communiceren met de Google Home app. Gebruik je bijvoorbeeld Philips Hue lampen die onderling met elkaar communiceren via ZigBee? Dan heb je daarvoor een aparte hub nodig zoals de Philips Hue Bridge. Voor alle slimme apparaten die niet via WiFi of Bluetooth werken heb je dus een hub nodig.

De bridge verzorgt de communicatie tussen je telefoon en de lampen. Nu kun je elke keer de bijbehorende hub van de fabrikant kopen, maar daardoor lopen de kosten al snel op. Helemaal wanneer je veel producten van verschillende merken hebt. Geadviseerd wordt daarom om een hub te kopen die meerdere protocollen ondersteunt zoals de Homey. Homey is naast een hub echter ook een platform waarop je allerlei slimme scenes en routines kunt maken. De Google Home wordt daarom gezien als toevoeging aan het platform op het moment dat je je slimme huis via je stem wilt bedienen.

Ook blijft de Google Home ook wat beperkt in de configuratie van je slimme apparaten. Sommige features zijn niet zichtbaar in de Google Home app, maar wel in de app van de fabrikant. Voor de Philips Hue lampen kun je bijvoorbeeld enkel kiezen uit een zestal kleuren, terwijl je in de Philips Hue app allerlei kleuren combinaties kunt maken. Bovendien kun je zonder de app van de fabrikant geen slimme apparaten toevoegen aan de Google Home app. Hierdoor heb je, in tegen stelling tot de Homey, van iedere fabrikant een app nodig hebt om het apparaat in eerste instantie in te stellen.

Tot slot heb je voor sommige apparaten zelfs een Google Nest Hub nodig om bepaalde features te kunnen zien. Zoals bijvoorbeeld voor de slimme deurbel van Woox. De nieuwe Google Nest hub is namelijk uitgerust met een display. Hierdoor zie je op je scherm wie er voor je deur staat. Heb je geen Google Nest Hub? Dan zie je niet wie er voor je deur staat.

Wat heb je nodig voor het maken van een slim huis met Google Home?

Wat je precies nodig hebt voor het maken van een Smart Home met Google is afhankelijk van het product dat je koopt en of je je slimme huis via je stem wilt bedienen. Voor het ene product moet je alleen een account aanmaken in de app van de fabrikant van het slimme apparaat terwijl je voor andere producten weer een hub nodig hebt. Vaak zijn apparaten die via Bluetooth of WiFi werken, direct te koppelen met de Google Home app. Voor apparaten die via ZigBee of Z-Wave werken heb je vaak een hub nodig. Check daarom vooraf goed wat je precies nodig hebt. Let op het ‘Google Home’ logo om erachter te komen of het product compatibel is met Google Home. Op onze website wordt voor ieder product duidelijk aangegeven of het compatibel is met Google Home en wat je allemaal nodig hebt.

Benodigdheden
  • De Google Home app
  • De hub van de fabrikant van het slimme apparaat of bijvoorbeeld een Homey (optioneel).
  • Voor het bedienen van je slimme apparaten met je stem: Google Home, Google Nest Mini of een Google Nest Hub

Spraakbesturing met Google Home

Alles omtrent dit platform draait om spraak. De Google Home is ontworpen om het leven een stukje eenvoudiger te maken door middel van je stem. Je kunt niet alleen al je slimme apparaten bedienen, maar ook vragen stellen als: “Wat staat er op de agenda voor vandaag?” Echter zijn slimme spraakassistenten als Google Home en Amazon Alexa zijn er niet op gericht je huis te automatiseren doormiddel van voorgeprogrammeerde “Thuiskomst” scenes. Met de Google Home en Amazon Alexa moet je deze handeling zelf doen door met je stem de scene te activeren. Het doel van het maken van een ‘slim’ huis is het automatiseren van je huis. Dit betekent dat je zo min mogelijk zelf wilt regelen doormiddel van een fysieke handeling of spraak commando’s. Spraakassistenten worden daarom gezien als toevoeging aan je huis voor iedereen die het leuk vindt om zijn apparaten ook met spraak te kunnen bedienen. Let er altijd goed op of je een product koopt dat de slimme spraak assistent van Google al aanboort heeft. Heb je deze niet dan kun je je apparaten ook niet via je stem bedienen.

Veiligheid & Privacy van Google Home

Google is minder gericht op je privacy dan bijvoorbeeld een Apple HomeKit of een Homey. Het probeert net als Samsung SmartThings een boel informatie te verzamelen over jouw als gebruiker. Google slaat jouw gegevens op op je persoonlijke account. Als je niet bent aangemeld bij een Google-account, slaat Google deze informatie op met een unieke ID die gekoppeld is aan de browser, applicatie of het apparaat dat je gebruikt. Google heeft haar privacy beleid gebaseerd op vier categorieën.

Camera’s
Google stuurt de camera beelden van bijvoorbeeld een Nest Cam alleen wanneer jij of iemand anders in huis de camera heeft ingeschakeld of een functie hebt ingeschakeld waardoor dit vereist is. Op het moment dat die beelden worden verstuurd zie je een groen lampje op het apparaat branden. De beelden worden gedeeld met apps en services van derden die werken met de apparaten van Google. Een voorbeeld hiervan is dat Google videoclips van de Nest Cam kan delen met de beveiligingsservice voor je huis, zodat die je huis beter kan beveiligen.

Microfoon
Google verzameld en deelt alle audio opnames op het moment dat je met de Google Assistent praat. Daarnaast kan het gegevens verzamelen op het moment dat je de functie gebruikt voor het bedienen van je lampen bijvoorbeeld. Alle geluidsopnamen worden in je Google-account opgeslagen. Deze kun je altijd beluisteren en verwijderen.

Sensoren
Google deelt je gegevens van de sensoren op je apparaten met apps en services van derden die daar toestemming voor hebben gegeven.

Wifi gegevens
Google Wifi is een routersysteem dat samen met je modem en internetprovider een wifi-mesh-netwerk voor je hele huis opzet. Google Wifi gebruikt informatie over de prestaties van je netwerk (bijvoorbeeld de snelheid en het bandbreedtegebruik) om je een betere wifi-dekking en -ervaring te geven. Google Wifi houdt niet bij welke websites je bezoekt en controleert ook geen content van het verkeer op je wifi-netwerk.

Iedereen die is ingelogd op je wifi netwerk waarmee je de Google Home hebt gekoppeld heeft toegang tot het bedienen van je slimme apparaten. Daarnaast kun je in de Google Home app de instelling Web- en App activiteit bijhouden in- of uitschakelen. Op het moment dat je deze hebt ingeschakeld geef je toestemming aan Google om deze informatie over jou als gebruiker te verzamelen. Google gebruikt dit met name voor het tonen van gepersonaliseerde advertenties. Bij de oude Google Home Mini stond deze optie al ingeschakeld. Met de nieuwe Google Nest Mini heb je daarin dus meer keuzevrijheid.

Conclusie

Google Home is de juiste keuze voor iedereen die zijn slimme huis uitsluitend wil bedienen met zijn stem. Google Home is daarin in Nederland een absolute koploper. Het is echter geen platform dat geschikt is voor het volledig automatiseren van je huis. Hiervoor zijn platformen als Homey, Apple HomeKit, Home Assistant en SmartThings beter geschikt. Meer weten? Bekijk ze hier.

Overzicht

  • Stembediening

    Google Home is geschikt voor iedereen die zijn slimme apparaten doormiddel van zijn stem wil bedienen

  • Koppeling Google Home

    Slimme apparaten zijn eenvoudig te koppelen. Maak een account aan in de app van de fabrikant en vul je inloggegevens in, in de Google Home app

  • Beperkte automatiseringsmogelijkheden

    Met de Google Home is het in Nederland niet mogelijk om scenes en routines te maken. Je bent daardoor vrij beperkt in het automatiseren van je huis

  • Configuratie apparaten

    In de Google Home app kun je scenes voor je slimme lampen wel aanroepen, maar niet configureren. Hierdoor heb je altijd de app van de fabrikant nodig

F.A.Q.

Hieronder vind je antwoord op onze meestgestelde vragen.

Je kiest voor Google Home als je je slimme apparaten uitsluitend doormiddel van je stem wilt bedienen. Mocht je nu toch nog allerlei leuke scenes en routines willen aanmaken dan kun je altijd later een Homey kopen. Met Homey bezit je namelijk alle Smart Home protocollen. Hierdoor koppel je slimme apparaten van alle bekende merken, maar blijf ook je apparaten via je stem bedienen. Wel net zo makkelijk

Het Slimme Thuis

Ontvang unieke aanbiedingen.