IKEA Trådfri

IKEA Trådfri slimme verlichting

Slimme verlichting is een van de apparaten die de basis vormen van een Smart Home. IKEA Trådfri lampen zijn betaalbaar en van goede kwaliteit. Je kunt de IKEA Trådfri lampen bedienen vanaf je telefoon, doormiddel van een afstandsbediening of door gebruik te maken van bewegingssensoren. IKEA heeft niet alleen slimme verlichting, maar ook slimme rolgordijnen en slimme speakers. Hierdoor kun je eenvoudig je Smart Home uitbreiden met andere producten. Bovendien kun je IKEA Trådfri lampen bedienen via alle platformen. Dat is wel zo fijn in de snel veranderende wereld van Smart Home producten.

IKEA Trådfri Lampen – Wat is IKEA Trådfri?

Trådfri is de slimme verlichtingslijn van IKEA. Het Zweedse bedrijf heeft in navolging van Philips Hue een eigen lijn met onder andere slimme verlichting uitgebracht. De IKEA Trådfri lampen bedien je via je stem, de IKEA Home app of via een afstandsbediening. Je kunt er allerlei leuke dingen mee doen zoals bijvoorbeeld je lampen drie keer laten knipperen op het moment dat er iemand aanbelt. Wil je dit soort leuke en slimme automatiseringen zelf toepassen dan kun je hiervoor het beste een platform gebruiken. Platformen maken het mogelijk om allerlei slimme apparaten met elkaar te verbinden.

IKEA Trådfri kopen

Bekijk het aanbod IKEA Trådfri producten in onze webshop

Verlichting

IKEA Trådfri heeft een breed assortiment aan binnenverlichting, bestaande uit onder andere

 • IKEA spotjes
 • Led panelen
 • Kast verlichting
 • Muur verlichting
 • Werkblad verlichting

Rolluiken

Niet alleen de verlichting van IKEA is slim, ook de rolluiken zijn eenvoudig te bedienen via de IKEA Home Smart app

 • IKEA Fyrtur
 • IKEA Kadrilj

Speakers

Naast verlichting, sensoren en rolluiken verkoopt IKEA ook slimme speakers. Ontdek meer over de slimme speakers van IKEA

 • IKEA Symfonisk lamp
 • IKEA Symfonisk boekenplank

Bediening

Bedien eenvoudig al je IKEA Trådfri apparaten doormiddel van bewegingssensoren of de IKEA Trådfri afstandsbediening

 • Bewegingssensor
 • Afstandsbediening

Hoe werkt een IKEA Trådfri lamp?

IKEA Trådfri lampen communiceren met elkaar doormiddel van ZigBee. ZigBee is een open communicatieprotocol voor draadloze verbindingen tussen apparaten op korte afstand. Het is geschikt om slimme apparaten aan te sturen door weinig energie te gebruiken. ZigBee zit echter niet standaard in een smartphone of tablet. Om de IKEA Trådfri lampen via ZigBee aan te sturen heb je net als voor de Philips Hue lampen een zogeheten verbindingshub nodig. Met de app op je smartphone of tablet stuur je een wifi signaal naar de verbindingshub van IKEA. De verbindingshub zet het wifi signaal om in een ZigBee signaal en stuurt het vervolgens door naar de IKEA Trådfri lampen.

Naast de IKEA verbindingshub kun je ook een andere hub gebruiken om je slimme apparaten met elkaar te laten communiceren. Zowel Homey als de SmartThings Hub v3 ondersteunen ZigBee waardoor je ZigBee apparaten rechtstreeks met de hub kunt verbinden. Bovendien blijf je hierdoor niet beperkt tot apparaten die met de IKEA verbindingshub werken.

Gebruik IKEA Home Smart app en een normale schakelaar

Een belangrijk punt om op te letten is het tegelijk bedienen van je IKEA Trådfri lampen via een normale schakelaar en via de app. IKEA Trådfri lampen kun je bedienen met een normale schakelaar. Wanneer je deze aanzet wordt de lamp op de meest felle stand ingeschakeld. Op het moment dat je de normale wandschakelaar weer uitzet zijn de IKEA Trådfri lampen niet via de app te bedienen. Er gaat namelijk geen stroom richting de lamp. Hierdoor kun je de lampen niet meer aanzetten via de IKEA Home Smart app. Een oplossing hiervoor is het kopen van een IKEA Trådfri afstandsbediening. Met de Trådfri afstandsbediening kun je tot maximaal 10 Trådfri lampen tegelijk bedienen. Je kunt je lampen dimmen, aan- en uitschakelen, kleuren kiezen en stap voor stap overschakelen van warm naar koud licht.

IKEA Trådfri op afstand bedienen

Heb je je IKEA Trådfri lampen verbonden met de IKEA verbindingshub dan kun je de IKEA Trådfri lampen alleen lokaal bedienen. Dat betekent dat je de lampen alleen binnenshuis via de IKEA Home app, een afstandsbediening of IKEA bewegingssensoren kunt bedienen. Je smartphone of tablet dient hiervoor in verbinding te staan met de Trådfri lampen. Heb je bijvoorbeeld geen internetverbinding dan is het dus niet mogelijk je IKEA Trådfri lampen binnenshuis te bedienen.

Wil je de lampen wel van buitenshuis bedienen? Dan kun je de IKEA Trådfri lampen koppelen aan een de Philips Hue Bridge of een van de platformen. Hierdoor kun je de IKEA Trådfri lampen ook op afstand kunt bedienen. Let hierbij goed op dat je de IKEA Trådfri lampen koopt zonder accessoires. Je kunt de accessoires namelijk niet verbinden met de Philips Hue Bridge of de platformen.

Als je de IKEA Trådfri lampen van buitenshuis bedient via de Philips Hue Bridge dan moet je erop letten dat je deze functie eerst activeert in de Hue app. Klik op instellingen en zet vervolgens buitenhuisbesturing aan. Je moet hiervoor inloggen met je Hue account.

IKEA Trådfri scenes instellen

Na een recente update van de IKEA is het nu mogelijk om in één keer meerdere IKEA apparaten tegelijk te bedienen. Zo kun je nu in een keer zowel je Trådfri-lampen als je Fyrtur- of Kadrilj-rolgordijnen bedienen. Daarnaast is het ook mogelijk om je IKEA Symfonisk-speakers te bedienen via de IKEA Home Smart app. Je hebt hiervoor geen Aux kabel meer nodig.

Andere merken koppelen met IKEA Trådfri lampen

Doordat ZigBee een open-source communicatieprotocol is kunnen slimme producten die via hetzelfde protocol werken met elkaar communiceren. Hierdoor kunnen fabrikanten zelf aanpassingen doen in de software om het af te stemmen op hun eigen product. IKEA Trådfri lampen zijn direct te koppelen met de Philips Hue lampen. Je dient hiervoor de Philips Hue Bridge te gebruiken. Andersom werkt het niet. Met de IKEA verbindingshub kun je namelijk geen producten van andere merken bedienen. Hierdoor kun je de verbindingshub van IKEA dus niet gebruiken om ook je Philips Hue lampen te bedienen. 

Het enige nadeel is dat je geen IKEA Trådfri accessoires kunt verbinden met de Philips Hue Bridge. Denk hierbij aan de IKEA Trådfri afstandsbediening. Je bent daardoor dus verplicht je slimme verlichting via je smartphone of tablet te bedienen. Let op: dit kan mogelijk frustraties veroorzaken op het moment dat je je slimme apparaten ook met een fysieke schakelaar wilt bedienen.

Naast Philips Hue lampen kun je je IKEA Trådfri ook in combinatie met andere merken bedienen. Het enige wat je hiervoor nodig hebt is een platform.

Platformen - Hoe werkt IKEA Trådfri samen met andere merken?

Via de IKEA Smart Home app kun je alleen producten van IKEA bedienen en kan daarom niet worden gezien als platform. Wil je bijvoorbeeld een slimme scene maken die je lampen drie keer laten knipperen op het moment dat er iemand op je slimme deurbel drukt dan heb je daarvoor een platform nodig. Een platform verbindt allerlei slimme apparaten van verschillende merken met elkaar. Het voordeel is dat je hierdoor niet gebonden bent aan één merk of protocol.

Wat heb je nodig om IKEA Trådfri lampen via een platform of je stem te bedienen?

Wat je precies nodig hebt voor het bedienen van je IKEA Trådfri lampen via een platform is afhankelijk van het platform dat je gebruikt. Voor de meeste platformen heb je een verbindingshub nodig. Behalve voor Homey. Homey beschikt namelijk over een ZigBee chip waardoor je je IKEA Trådfri lampen direct kunt verbinden met het platform. Naast de platformen worden ook de bijbehorende spraak assistent weergegeven. De spraak assistent die je gebruikt is namelijk deels afhankelijk van het platform dat je kiest. Daarom hebben wij een overzicht gemaakt van alle platformen en bijbehorende spraak assistenten en hubs.

Stel nou dat je bijvoorbeeld je IKEA lampen wilt bedienen via het platform SmartThings dan heb je keuze uit drie spraak assistenten en drie verschillende hubs. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om de SmartThings Hub V3 te kopen. Hierdoor bedien je je lampen via de SmartThings app en heb je keuze uit drie slimme spraak assistenten.

Homey
SmartThings
HomeKit
Home Assistant
Google Home

Tip: Als je gebruikt maakt van Homey dan kun je je IKEA Trådfri lampen direct verbinden met het Homey apparaat. Hierdoor bespaar je kosten van het kopen van een verbindingshub. Voor de overige platformen heb je dus wel een extra hub nodig.

Tip: Als je het Apple HomeKit platform gebruikt dan kun je een Apple apparaat als Hub gebruiken. Hierdoor kun je je IKEA Trådfri lampen van overal ter wereld bedienen. Het enige wat je hiervoor nodig hebt is een internetverbinding.

Spraakbediening

Wil je je IKEA Trådfri lampen met je stem bedienen? Dan heb je hiervoor een slimme speaker van Google, Amazon of Apple nodig. IKEA Trådfri is compatibel met alle slimme spraak assistenten waardoor je flexibel bent in de keuze voor jouw favoriete spraak assistent.

Bekijk hieronder welke producten de slimme spraak assistenten van Google, Amazon en Apple bevatten.

 • Google Nest Mini
 • Google Nest Hub
 • Google Home
 • Amazon Echo Dot 3
 • Apple HomePod
 • Apple device met Siri

Conclusie

IKEA Trådfri lampen hebben een zeer goede prijs/kwaliteitverhouding. Met name voor iedereen die geen dure lampen wil kopen, maar toch zijn of haar huis een stukje slimmer wil maken is het een goed alternatief voor Philips Hue lampen. Door te besparen op de kosten van je lampen kun je bijvoorbeeld in combinatie met Homey je huis ook eenvoudig uitbreiden met andere slimme apparaten. Je bespaart hierdoor op het kopen van allerlei dure hubs die bovendien niet onderling met elkaar samenwerken.

Als je het liefst bij één merk blijft dan is IKEA zeker een goede keuze. IKEA heeft naast slimme lampen ook slimme rolgordijnen en speakers. Deze kun je in de IKEA app allermaal samen bedienen. De IKEA Home Smart app is in vergelijking met andere Smart Home apps wel een stukje minder mooi. Het beschikt namelijk niet over hetzelfde aantal functionaliteiten. Dit kun je daarom ook mooi oplossen door een Homey te kopen. Hierdoor kun je de app van Homey gebruiken en bedien je eenvoudig slimme apparaten van andere merken.

Overzicht

 • Goede prijs/kwaltieit verhouding

  IKEA Trådfri lampen hebben een uitstekende prijs/kwaliteit verhouding

 • Verbinding met andere IKEA Smart Home producten

  IKEA Trådfri zijn te verbinden met andere slimme apparaten uit de IKEA Smart Home lijn

 • Eén Smart Home merk

  IKEA Trådfri is geschikt voor iedereen die graag bij één merk of protocol blijft

 • Hub

  Je hebt een Hub nodig om de IKEA Trådfri lampen via je smartphone of tablet te bedienen

F.A.Q.

Hieronder vind je antwoord op onze meestgestelde vragen.

Nee, je hebt een hub met ZigBee nodig om de Trådfri lampen te bedienen via je Smartphone of Tablet.

Het Slimme Thuis

Ontvang unieke aanbiedingen.