LIFX slimme verlichting

Slimme verlichting is een van de apparaten die de basis vormen van een Smart Home. LIFX lampen werken via wifi waardoor je geen extra hub nodig hebt om je slimme lampen via je smartphone of tablet te bedienen. LIFX lampen zijn te bedienen via de LIFX app of via platformen als Homey, SmartThings, Apple HomeKit, Google Home en Home Assistant.

LIFX lampen – Wat is LIFX?

LIFX is een Amerikaans bedrijf dat is ontstaan in 2012 na een crowdfundingscampagne. LIFX lampen communiceren via wifi waardoor je geen extra hub of bridge nodig hebt zoals voor de Philips Hue of IKEA Tradfri lampen. LIFX lampen zijn niet de goedkoopste, maar wel van uitstekende kwaliteit. In Nederland zijn er naast de normale lampen ook nog LIFX led strips en spotjes verkrijgbaar. Alle lampen zijn via de LIFX app op afstand te bedienen. Wil je zelf allerlei leuke huisautomatiseringen maken dan kun je daarvoor het beste een platform gebruiken. Platformen maken het mogelijk om allerlei slimme apparaten met elkaar te verbinden.

LIFX lampen zijn verkrijgbaar in twee soorten: Colour & White en Day & Dusk. Wees daarom alert op welke soort lampen je koopt. In de webshop wordt duidelijk beschreven om waar voor een soort lamp het gaat. Bekijk hieronder het verschil tussen de LIFX Colour & White en LIFX Day & Dusk lampen.

LIFX kopen

Bekijk het aanbod LIFX producten in onze webshop

LIFX Colour & White

Met de LIFX Colour & White lampen regel je zelf de kleur van je lampen. LIFX lamp beschikt over 16 miljoen kleuren waardoor je jouw lampen altijd matchen met de juiste stemming. 

LIFX Day & Dusk

Met de Day & Dusk lampen kun je de kleur van jouw LIFX lampen automatisch aanpassen aan de kleurtemperatuur van de zon. Op basis van een tijdschema kun je de lichttemperatuur instellen zodat je altijd het perfecte licht hebt.

Hoe werkt een LIFX lamp?

LIFX lampen communiceren met elkaar doormiddel van wifi. Je hebt daardoor geen dure hub of bridge nodig. Iedere LIFX lamp is direct te bedienen via je smartphone of tablet. LIFX lampen zijn namelijk een echt plug & play systeem. Een LIFX lamp is wat duurder dan bijvoorbeeld een IKEA Trådfri lamp of een lamp van Innr. Dit komt omdat iedere LIFX lamp een eigen wifi chip bevat. Je moet daarom ook elke LIFX lamp individueel te verbinden met je router. LIFX lampen zijn bovendien van uitstekende kwaliteit. Zo is een LIFX lamp helderder dan bijna iedere andere slimme lamp. De normale LIFX lampen beschikken over 1100 lumen in plaats van de maximaal 800 lumen die een Philips Hue lamp bevat.

Het nadeel van slimme lampen die via wifi communiceren is dat het voor een tragere internetverbinding kan zorgen. Ben je van plan een aantal slimme LIFX lampen te kopen? Dan vormt dit nog geen probleem. Pas wanneer je heel je huis vol stopt met allerlei wifi apparaten kan dit probleem optreden.

LIFX lampen bedienen via een normale schakelaar

Een belangrijk punt daarnaast om op te letten is het tegelijk bedienen van je LIFX lampen via een normale schakelaar en via de app. LIFX lampen kun je bedienen met een normale traditionele schakelaar. Wanneer je deze aanzet wordt de lamp op de meest felle stand ingeschakeld. Op het moment dat je de normale wandschakelaar weer uitzet zijn de LIFX lampen niet via de app te bedienen. Er gaat namelijk geen stroom richting de lamp. Hierdoor kun je de lampen niet meer aanzetten via de LIFX app.

LIFX op afstand bedienen

Al je LIFX lampen zijn op afstand te bedienen via de LIFX app. Zowel de LIFX lamp als je telefoon dienen hiervoor met het internet verbonden zijn.

Veiligheid

Met slimme lampen die via wifi werken is het altijd maar de vraag hoe veilig het is. Omdat je de slimme lampen direct met het wifi netwerk verbind bestaat het risico dat hackers bij andere gegevens kunnen komen in het geval van een beveiligingslek. Wees daarom altijd voorzichtig. Grotere bedrijven hebben over het algemeen hun beveiliging iets beter op orde. Desalniettemin betekent dit niet dat slimme wifi lampen niet gevoelig kunnen zijn voor lekken.

LIFX scenes instellen

In de LIFX app kun je allerlei scenes instellen. Zet bijvoorbeeld automatisch je lampen aan op het moment dat het donker wordt. Ook kun je eenvoudig met één druk op de knop al je lampen uitzetten. Op deze manier hoef je niet meer bang te zijn dat je nog een lamp hebt laten aanstaan op het moment dat je weggaat. Je kunt zelf allerlei leuke automatiseringen creëren gebaseerd op jouw routine.

De LIFX led strips zijn een van de beste led strips die er momenteel verkrijgbaar zijn. Met de LIFX led strips kun je namelijk allerlei leuke kleuren achter elkaar afspelen. Veel traditionele led strips zijn alleen maar in te stellen op één kleur. LIFX heeft wat dit betreft echt een voorsprong op de concurrentie.

Heb je daarnaast nog slimme apparaten van andere merken? Dan kun je deze via platformen met elkaar laten communiceren. Hierdoor ben je ook flexibel met het oog op te toekomst.

Andere merken bedienen via de LIFX App

LIFX lampen zijn alleen te bedienen via de LIFX app of via een van de platformen. Via de LIFX app kun je geen lampen van andere merken bedienen. In de app kun je wel allerlei leuke scenes maken afgestemd op jouw routine.

Wat heb je nodig om je LIFX lampen via een platform of je stem te bedienen?

Wil je jouw LIFX lampen drie keer laten knipperen op het moment dat er iemand je Ring deurbel indrukt? Dan heb je hiervoor een platform nodig. Een platform verbindt allerlei slimme apparaten van verschillende merken met elkaar. Het voordeel is dat je hierdoor niet gebonden bent aan één merk of protocol. LIFX lampen zijn te bedienen via alle platformen. Je hebt daarvoor niks nodig aangezien LIFX via wifi werkt.

Meer weten over het gebruik van platformen? Klik hier.

Spraakbediening

Wil je je LIFX lampen met je stem bedienen? Dan heb je hiervoor een slimme speaker van Google, Amazon of Apple nodig. Hieronder vind je een lijst van alle slimme spraak assistenten van Google, Amazon en Apple inclusief de beschikbare producten.

  • Google Nest Mini
  • Google Nest Hub
  • Google Home
  • Amazon Echo Dot 3
  • Apple HomePod
  • Apple device met Siri

Hieronder vind je een overzicht van de verschillende platformen met de mogelijke spraak assistenten.

Homey
SmartThings
HomeKit
Home Assistant
Google Home

Conclusie

LIFX slimme verlichting is geschikt voor iedereen die zijn of haar huis eenvoudig een stukje slimmer wil maken zonder te besparen op kwaliteit. LIFX lampen werken via wifi waardoor je geen extra hub of bridge nodig hebt om je lampen via je telefoon of tablet te bedienen. LIFX lampen zijn een stukje duurder dan andere wifi lampen van de Action of Woox. Echter zijn ze LIFX lampen kwalitatief ook stuk beter. LIFX lampen geven namelijk helderder licht en zijn lager te dimmen. Bovendien is LIFX compatibel met alle platformen. Iets wat de meeste andere wifi lampen niet zijn. Mocht je daarom in de toekomst je huis willen uitbreiden met andere slimme apparaten dan is dit wel net zo makkelijk.

Voor- en nadelen

  • Plug & Play

    LIFX lampen kun je direct bedienen via je Smartphone of Tablet

  • Te bedienen via alle platformen

    LIFX lampen zijn te bedienen via alle platformen

  • Kwaliteit

    De lichtkwaliteit van LIFX lampen is uitstekend

  • Wifi

    Als je een volledig Smart Home wilt bouwen met Wifi apparaten is het wellicht verstandiger om een ander protocol te gebruiken

F.A.Q.

Hieronder vind je antwoord op onze meestgestelde vragen.

Nee, LIFX lampen werken volledig via wifi. Hierdoor heb je geen hub of bridge nodig. Een internetverbinding is voldoende.

LIFX en Philips Hue lampen zijn gemaakt van ongeveer dezelfde kwaliteit. Het verschil zit hem in het protocol. Voor de Philips Hue lampen heb je een Philips Hue Bridge nodig terwijl LIFX lampen volledig op wifi werken.

Het Slimme Thuis

Ontvang unieke aanbiedingen.