Philips Hue lampen

Slimme verlichting is een van de apparaten die de basis vormen van een Smart Home. Philips Hue lampen zijn een van de meest hoogwaardige kwaliteit lampen die momenteel verkrijgbaar zijn. Je kunt de Philips Hue lampen vanaf je telefoon bedienen, doormiddel van een afstandsbediening of door gebruik te maken van bewegingssensoren. De Hue lampen zijn dimbaar en in te stellen in allerlei kleuren. Daarnaast heeft Philips Hue niet alleen lampen voor binnen, maar ook voor buitenshuis. Op deze manier geef je eenvoudig meer sfeer aan je achtertuin.

Wat zijn Philips Hue lampen?

Philips Hue is een bekend verlichtingssyteem ontworpen voor huisautomatisering. Via je stem, de Philips Hue app, of gewoon via een schakelaar bedien je eenvoudig al je lichten in en rondom het huis. Het leuke van Philips Hue is dat de mogelijkheden oneindig zijn. Zo kun je bijvoorbeeld je lampen laten knipperen op het moment dat je een berichtje krijgt, of kun je doormiddel van Hue Play de kleur van je lampen aanpassen aan het programma op TV. Wil je zelf allerlei leuke huisautomatiseringen maken dan kun je daarvoor het beste een platform gebruiken. Platformen maken het mogelijk om allerlei slimme apparaten met elkaar te verbinden. Philips Hue lampen zijn te bedienen via alle platformen.

Philips Hue Bluetooth of ZigBee - Hoe werkt het Philips Hue?

Philips Hue lampen communiceren met elkaar doormiddel van ZigBee of Bluetooth. Het meest voorkomende protocol dat Philips Hue gebruikt is ZigBee. ZigBee is een open communicatieprotocol voor draadloze verbindingen tussen apparaten op korte afstand. Het is geschikt om slimme apparaten aan te sturen door weinig energie te gebruiken. ZigBee zit echter niet standaard in een smartphone of tablet. Om Philips Hue lampen via ZigBee aan te sturen heb je een zogeheten Philips Hue Bridge nodig. De Philips Hue Bridge stuurt het signaal van je smartphone of tablet door naar de Philips Hue lampen.

Philips Hue kopen

Bekijk het aanbod Philips Hue producten in onze webshop

Binnenverlichting

Philips Hue heeft een breed assortiment aan binnenverlichting met onder andere

Buitenverlichting

Naast binnenverlichting heeft Philips Hue ook een ruim aanbod buitenverlichting

Sensoren

Bedien je Philips Hue lampen automatisch doormiddel van Philips Hue bewegingssensoren

Bediening

Voorkom irritatie en koop een Philips Hue afstandsbediening of een Philips Hue Smart Button

 • Tafel verlichting
 • Muur verlichting
 • Philips Hue spotjes
 • Plafond lampen
 • Led Strips
 • Muur verlichting
 • Philips Hue spotjes
 • Binnensensor
 • Buitensensor
 • Afstandsbediening
 • Smart Button

Naast de Philips Hue Bridge kun je ook een andere hub gebruiken om je slimme apparaten met elkaar te laten communiceren. Platformen als Homey en SmartThings hebben hun eigen hub die ZigBee ondersteunt waardoor je ZigBee apparaten rechtstreeks met de hub kunt verbinden. Je blijft hierdoor niet beperkt tot merken die uitsluitend met de Philips Hue Bridge werken. Hoe werkt een platform? Lees meer

Koop je liever geen hub? Tegenwoordig zijn er naast Philips Hue lampen die via ZigBee werken zijn er ook Philips Hue Bluetooth lampen. De naam zegt het al, deze lampen werken via Bluetooth. Het voordeel hiervan is dat je geen Philips Hue Bridge hoeft te installeren. Philips Hue Bluetooth lampen zijn een echte-plug-and-play oplossing. Draai de lamp in de fitting en ze zijn direct klaar voor gebruik. Je kunt met Hue Bluetooth lampen net zoals met Hue ZigBee lampen allerlei lichtscenes instellen. Of de lamp ook kan communiceren via Bluetooth wordt aangegeven doormiddel van het Bluetooth logo op de doos.

Let wel op, Philips Hue lampen die via bluetooth werken beschikken over minder functionaliteiten dan Philips Hue lampen die via ZigBee werken. In het overzicht hieronder vind je meer informatie over de voor- en nadelen van elk protocol.

Philips Hue Bluetooth Philips Hue met Bridge
Scenes
Ja
Ja
Spraak assistent
Amazon Alexa, Google Home, Siri & Bibxy
Amazon Alexa, Google Home, Siri & Bibxy
Buitenshuis te bedienen
Nee
Ja
Kleuren
White, White Ambiance, White & Colour Ambiance
White, White Ambiance, White & Colour Ambiance
Max. aantal lampen
10
50
Automatisch dimmen
Nee
Ja
Bereik
+- 9 meter
Mesh netwerk
Bediening via andere platformen
Nee
Ja
Aantal kamers in de Hue app
1
Onbeperkt
Bediening via sensoren
Nee
Ja

Philips Hue bedienen via een normale schakelaar

Een belangrijk punt om op te letten is het tegelijk bedienen van je Philips Hue lampen via een normale schakelaar en via de app. Philips Hue lampen kun je bedienen met een normale schakelaar. Wanneer je deze aanzet wordt de lamp op de meest felle stand ingeschakeld. Op het moment dat je de normale wandschakelaar weer uitzet zijn de Philips Hue lampen niet via de app te bedienen. Er gaat namelijk geen stroom richting de lamp. Hierdoor kun je de lampen niet meer aanzetten via de Hue app. Een oplossing hiervoor is het kopen van een Philips Hue schakelaar.

Philips Hue op afstand bedienen

Je kunt je Philips Hue lampen op afstand bedienen doormiddel van de Philips Hue app. De Philips Hue Bridge moet in dat geval verbonden zijn met het internet. Een wifi verbinding vanaf je smartphone of tablet is niet noodzakelijk mits er een MeetHue-account is aangemaakt in de app.

De Philips Hue app beschikt ook een Home & Away functie waarmee de lampen automatisch aanspringen wanneer je de oprit komt oprijden. Dat is wel net zo makkelijk wanneer je je handen vol hebt. Het enige wat je hiervoor moet doen is het inschakelen van je locatie van je smartphone.

Naast het bedienen van de lampen op basis van je locatie heeft Philips Hue ook bewegingssensoren. Philips Hue Motion Sensors zorgen ervoor dat de lampen aangaan wanneer je de ruimte binnenloopt en automatisch weer uitgaan wanneer er geen beweging meer wordt gedetecteerd. Lees meer

Philips Hue scenes instellen

In de Philips Hue app kun je allerlei scenes instellen. Zet bijvoorbeeld automatisch je lampen aan op het moment dat het donker wordt of gebruik de Home & Away functie om je lampen op basis van je locatie te bedienen.

Tip: Heb je Philips Hue Colour Ambiance lampen? Dan kun je de kleur van de lamp aanpassen in meer dan 16 miljoen kleuren. Zo creëer je eenvoudig de juiste sfeer.

Heb je daarnaast nog andere slimme apparaten van verschillende merken dan kun je deze via platformen met elkaar laten communiceren. Philips Hue lampen zijn namelijk te bedienen via alle platformen.

Andere merken koppelen met Philips Hue

Doordat ZigBee een open communicatieprotocol is kunnen allerlei slimme apparaten die ook via ZigBee werken met elkaar communiceren. Het enige wat je hiervoor nodig hebt is de Philips Hue Bridge. De Hue Bridge zorgt ervoor dat het ZigBee signaal wordt omgezet in een wifi signaal. Er zijn een aantal merken die direct te bedienen zijn via de Philips Hue app.

Merken die compatibel zijn met Philips Hue:

* Wees erop attent dat ZigBee een open protocol is. Fabrikanten kunnen hierdoor zelf aanpassingen doen in de software om het af te stemmen op hun eigen product. Dit geldt ook voor Philips Hue. Niet alle ZigBee apparaten kunnen via de Philips Hue app worden bediend. Philips heeft dit namelijk afgeschermd waardoor er een select aantal merken via de Philips Hue app bediend kunnen worden.

Wil je ook graag slimme apparaten van andere merken met elkaar verbinden dan heb je daarvoor een platform nodig.

Platformen - Hoe kan Philips Hue samenwerken met andere merken?

Wil je niet alleen een beperkt aantal apparaten via de Philips Hue app bedienen dan kun je het beste je slimme apparaten bedienen via een platform. Een platform verbindt allerlei slimme apparaten van verschillende merken met elkaar. Het voordeel is dat je hierdoor niet gebonden bent aan één merk of protocol.

Hoe werkt dit?
Philips Hue lampen communiceren via ZigBee. Hierdoor heb je een hub nodig om de Hue lampen te bedienen via je smartphone of tablet. Wil je de lampen nu koppelen met een platform dan kan dit op twee manieren:

 1. De Philips Hue Bridge gebruiken als hub. Je kunt de Philips Hue lampen dan bedienen via de app van het platform. (Indirect)
 2. De tweede optie om de Philips Hue lampen direct te verbinden met de hub van het platform. Het voordeel hiervan is dat je niet allerlei verschillende hubs hoeft aan te schaffen als je meerdere slimme apparaten hebt.

We hebben daarom een overzicht gemaakt van de verschillende hubs in combinatie met de platformen en alle slimme spraak assistenten. Hier vind je meer informatie over de verschillende platformen.

Stel dat je bijvoorbeeld je Philips Hue lampen wilt bedienen via het platform SmartThings dan heb je keuze uit drie spraak assistenten en twee verschillende hubs. Je kunt bijvoorbeeld de SmartThings Hub V3 kopen waarmee je de lampen via de SmartThings app bedient en de Google Assistant gebruikt als spraak assistent.

Homey
SmartThings
HomeKit
Home Assistant
Google Home

Tip: Heb je een Homey? Dan kun je je Philips Hue lampen direct verbinden met het Homey apparaat. Hierdoor bespaar je de kosten van het kopen van een Philips Hue Bridge. Voor de overige platformen heb je wel een extra hub nodig.

Spraakbediening

Wil je je Philips Hue lampen met je stem bedienen? Dan heb je hiervoor een slimme speaker van Google, Amazon of Apple nodig. Philips Hue is compatibel met alle slimme spraak assistenten. Hieronder vind je een lijst van alle slimme spraak assistenten van Google, Amazon en Apple.

 • Google Nest Mini
 • Google Nest Hub
 • Google Home
 • Amazon Echo Dot 3
 • Apple HomePod
 • Apple device met Siri

Conclusie

Slimme lampen vormen de basis van je slimme huis. Met de Philips Hue lampen kun je eigenlijk niet fout gaan. Ondanks dat de lampen een stuk duurder zijn dan alternatieven als de IKEA Trådfri en Innr zijn de Hue lampen ook van een hogere kwaliteit. Dit zit hem met name in de kwaliteit van het dimmen. Bovendien is Philips Hue uiterst gebruiksvriendelijk en zijn ze te bedienen via alle platformen.

Misschien wel het leukste product uit het Philips Hue assortiment is de Hue Play. Hierdoor wordt de kleur van de verlichting in je kamer afgestemd op het TV programma dat je aan het kijken bent. Het enige nadeel is wel dat je een hub nodig hebt om je Philips Hue lampen via je smartphone of tablet te kunnen bedienen.

Tot slot is het belangrijk om te begrijpen dat als je je slimme lampen tegelijk via je telefoon en een fysieke schakelaar bedient, dit voor frustraties kan zorgen. Op het moment dat je namelijk je lampen uitzet met een fysieke schakelaar krijgt de lamp geen stroom meer en kun je hem dus ook niet met je telefoon of tablet inschakelen. Dit probleem kun je oplossen door een slimme Philips Hue schakelaar te kopen. Gebruik je liever een twee-in-een oplossing dan is Fibaro een beter altenatief.

Overzicht

 • Hoge kwaliteit

  Philips Hue lampen zijn een van de meest hoogwaardige kwaliteit lampen

 • Gebruiksvriendelijk

  Philips Hue lampen zijn uiterst gebruiksvriendelijk

 • Te bedienen met alle platformen

  Philips Hue lampen worden ondersteunt door alle platformen. Je kunt dus eigenlijk niet mis gaan

 • Prijs

  Philips Hue lampen zijn relatief duur in vergelijking met de concurrent

 • Hub

  Je hebt een Philips Hue Bridge nodig om de lampen via je smartphone of tablet te bedienen

F.A.Q.

Hieronder vind je antwoord op onze meestgestelde vragen.

Je kunt maximaal 50 lampen op één bridge aansluiten

 1. Sluit de Philips Hue bridge aan op het stopcontact en stop de meegeleverde ethernet kabel in je router of modem
 2. Download de Philips Hue app op je smartphone of tablet. 
 3. Druk op de grote ronde knop van de bridge. Deze wordt nu blauw.
 4. De bridge maakt nu contact met de Philips Hue app en is klaar voor gebruik.

Je hebt hiervoor de Sync Box nodig. Je dient vervolgens een HDMI kabel in je TV te stoppen waardoor je lampen mee kleuren met de TV.

Het Slimme Thuis

Ontvang unieke aanbiedingen.