SmartThings

Veel producten en apparaten worden verkocht als ‘smart’, maar dat zijn ze lang niet allemaal. Heb je meerdere slimme apparaten van verschillende merken dan is de kans groot dat deze niet met elkaar communiceren. Daarnaast communiceren sommige apparaten wel met het ene merk en niet met het andere. Hierdoor loop je vaak tegen beperkingen aan op het moment dat je je huis écht slim wilt maken. Platformen bieden een oplossing voor het écht slim maken van je woning doormiddel van één app.

Een van die platformen is SmartThings. SmartThings is een platform oplossing waardoor je met één app allerlei slimme apparaten kunt bedienen. Let op het ‘Works with SmartThings’ logo om te weten of een apparaat met SmartThings werkt. Daarnaast zijn er verschillende hubs als de Philips Hue Bridge, Tuya Smart en TP-Link die te bedienen zijn met SmartThings. SmartThings is het platform van Samsung en daarom uitermate geschikt voor onder andere huishoudelijke apparaten als smart tv’s, koelkasten en de robot stofzuigers van Samsung.

Wat is SmartThings?

Het Amerikaanse SmartThings is het Smart Home platform van Samsung. SmartThings is opgericht in 2011 via een crowdfunding campagne en werd in 2014 overgenomen door Samsung. Het bedrijf is gevestigd in Mountain View, California naast het hoofdkantoor van Google. SmartThings geeft je de mogelijkheid verschillende apparaten te bedienen doormiddel van je stem, je smartphone of volledig automatisch gebaseerd op je persoonlijke scenes en routines. Je kunt je slimme apparaten op drie manieren verbinden met het SmartThings platform. Allereerst door gebruik te maken van de AeoTec SmartThings Hub. Ten tweede is het mogelijk je slimme apparaten met de SmartThings app te verbinden door gebruik te maken van de hub van andere merken zoals de Philips Hue Bridge, de TP-Link en Fibaro Home Center. Hierbij geldt hetzelfde principe als voor de Google Home. Je maakt een account aan in de app van de fabrikant en verbind deze met de SmartThings app. Tot slot zijn sommige slimme apparaten direct via wifi te verbinden met de SmartThings app. Denk hierbij aan je slimme wasmachine van Samsung of je slimme TV.

Wat kun je met SmartThings?

Een huis bom vol slimme apparaten betekent nog niet dat je huis ‘slim’ is. Lampen aansturen via je smartphone of op spraak klikt op zich best slim, maar het vergt nog steeds een fysieke handeling. Een stuk slimmer is het aansturen van meerdere apparaten doormiddel van één commando. Het wordt pas echt slim op het moment dat dingen volledig automatisch gaan. Zet bijvoorbeeld de lampen thuis alvast aan op het moment dat je circa 20 meter van je voor- of achterdeur bent. Met de SmartThings app is dit allemaal mogelijk. Check vooraf goed of het apparaat ook daadwerkelijk met het SmartThings platform kan worden gekoppeld. Bekijk de product pagina’s of onze webshop waarin duidelijk wordt beschreven welke apparaten geschikt zijn.

Hoe werkt Samsung SmartThings?

Met de SmartThings app kun je op drie manieren apparaten met elkaar verbinden. Allereerst kun je apparaten direct met SmartThings koppelen. Dit zijn apparaten die via wifi werken en geen hub nodig hebben.

Ten tweede kun je apparaten die via een hub werken koppelen met de SmartThings app. Vaak zijn dit slimme apparaten die werken op protocollen als ZigBee en Z-Wave. Omdat je smartphone deze protocollen niet direct ondersteunt heb je een tussenstation nodig. Dit tussen station, ook wel een hub genoemd, verzorgt de communicatie tussen je slimme apparaten en je telefoon. slimme apparaten die via een hub werken kun je op twee manieren met SmartThings verbinden.

  1. Allereerst door doormiddel van de AeoTec SmartThings Hub. Oorspronkelijk heeft SmartThings binnen Europa alleen in het Verenigd Koninkrijk en Duitsland onder hun eigen naam een SmartThings Hub op de markt gebracht. Dit is een apparaat zoals de Homey dat slimme apparaten direct verbindt met de SmartThings app. In tegenstelling tot Homey ondersteunde SmartThings alleen ZigBee, Z-wave en WiFi. In Nederland was deze niet verkrijgbaar waardoor SmartThings relatief beperkt bleef in zijn functionaliteit. Een partner van SmartThings genaamd Aeotec heeft echter nu een Aeotec SmartThings Hub V3 uitgebracht. Hierdoor kun je alsnog apparaten direct verbinden met de SmartThings app.
  2. Ten tweede is het mogelijk je slimme apparaten met de SmartThings app te verbinden door gebruik te maken van de hub van andere merken zoals de Philips Hue Bridge, de TP-Link en Fibaro Home Center. Apparaten die gekoppeld zijn met deze hubs kun je met de Samsung SmartThings app bedienen. Hierbij geldt hetzelfde principe als voor de Google Home. Je maakt een account aan in de app van de fabrikant en verbind deze met de SmartThings app. In de app kun je verschillende scenario’s en routines instellen. Voor sommige apparaten zijn de configuratie mogelijkheden van het slimme apparaat in de SmartThings app minder uitgebreid dan in de originele app. Dit betekent dat bijvoorbeeld standaard voorgeprogrammeerde kleurveranderingen niet in de SmartThings app te zien zijn, maar wel in de app van de fabrikant. Je kunt wel gewoon altijd de standaard dingen uitvoeren zoals je lampen schakelen, dimmen en van kleur veranderen mocht jouw lamp dit kunnen.

Samsung SmartThings staat tegenwoordig standaard op alle Samsung telefoons. Zodra je een Samsung account hebt aangemaakt kun je direct beginnen met het koppelen van je apparaten. SmartThings herkent de apparaten in je omgeving die compatibel zijn met SmartThings. Mochten de apparaten niet direct in beeld komen dan kun je altijd nog de QR-code van het apparaat scannen. In de SmartThings app kun je tevens familie en vrienden uitnodigen om deel te nemen aan jouw slimme huis.

Waarom gebruik maken van een platform?

Een platform vormt de basis van een Smart Home. Je gebruikt het platform als basis waarop je je Smart Home bouwt. Het platform dat je kiest is daarom ook essentieel voor een goede, gebruiksvriendelijke beleving. Je hebt een platform nodig om apparaten van verschillende merken, met verschillende protocollen aan elkaar te koppelen. Wanneer je geen gebruik maakt van een platform kun je bijvoorbeeld niet je IKEA Trådfri lampen en je slimme Woox bewegingssensor via dezelfde app bedienen. Het is daardoor niet mogelijk om bijvoorbeeld de je IKEA Trådfri lamp aan te zetten als je Woox sensor beweging detecteert. De apparaten communiceren namelijk niet standaard met elkaar. Je kunt daardoor geen écht slimme scenes kunt maken. Nu vraag je je wellicht af waarom dit van belang is? Fabrikanten van slimme apparaten hebben beperkte productiecapaciteit, budget, en kennis om Smart Home producten van de hoogste kwaliteit te ontwikkelen. Het ene merk is bijvoorbeeld gespecialiseerd in lampen, terwijl het andere merk zich weer richt op het maken van sensoren. Gebruik je een platform dan ben je niet gebonden aan één merk of protocol. Je bent daardoor vrij in de keuze voor het beste product.

Wat heb je nodig voor het gebruik van Samsung SmartThings?

Voor het maken van een slim huis met SmartThings heb je soms een hub nodig en soms ook helemaal niks. Dit is namelijk afhankelijk van het product dat je gebruikt. Zoals we eerder al uitlegden heb je drie manieren waarop je slimme apparaten met de SmartThings app verbindt. Voor apparaten die via WiFi werken heb je daarom vaak niks nodig. Voor apparaten die via ZigBee en Z-Wave werken heb je een hub nodig. SmartThings ondersteunt hubs van andere merken waardoor het eigenlijk niet zo gek veel uitmaakt welke hub je in dat geval gebruikt. Geadviseerd wordt echter om een hub te gebruiken die meerdere merken of zelfs protocollen ondersteunt zoals de AeoTec SmartThings Hub. Heb je namelijk twee apparaten die via twee verschillende hubs werken dan heb je in dat geval beide hubs nodig. Je moet dan het juiste apparaat met de bijbehorende hub verbinden en deze via je je account koppelen in de SmartThings app. Heb je een hub die beide protocollen ondersteunt dan hoef je maar één account te koppelen.

Benodigdheden
  • Android Smartphone met SmartThings
  • Slimme apparaten die compatibel zijn met SmartThings – ‘Works with SmartThings’
  • Afhankelijk van het product: een hub

Hoe werkt spraakbesturing met Samsung SmartThings

SmartThings is te bedienen met spraak assistenten van Google, Amazon en natuurlijk Samsungs eigen Bixby. De spraak assistent Bixby is echter nog niet zo ver ontwikkeld als Google Assistant of Amazon Alexa. Neem dit daarom mee in de overweging welke spraak assistent jouw voorkeur heeft. Wanneer je een Samsung smartphone of tablet hebt is Bixby automatisch te gebruiken voor het aansturen van je slimme apparaten. Mocht je de voorkeur geven aan de Google Assistant of Amazon Alexa dan kun je deze eenvoudig integreren op het SmartThings platform.

Spraakassistenten worden door ons gezien als toevoeging aan je slimme huis. Slimme spraakassistenten als Google Assistent en Amazon Alexa zijn er namelijk niet op gericht je huis te automatiseren doormiddel van geprogrammeerde “Thuiskomst” scenes. Met de Google Home en Amazon Alexa moet je deze handeling zelf doen. Het doel van het maken van een ‘slim’ huis is het automatiseren van je huis. Dit betekent dat je zo min mogelijk zelf wilt regelen doormiddel van een fysieke handeling of spraak commando’s.

Privacy & Veiligheid - Samsung SmartThings

Samsung is minder gericht op je privacy dan bijvoorbeeld een Apple HomeKit of een Homey. Het probeert net als Google een boel informatie te verzamelen over jou als gebruiker. Op de website van SmartThings staat een uitgebreide lijst van dingen die SmartThings over jou verzameld. Kort samengevat probeert SmartThings alle data die je genereert te verzamelen. Naast persoonlijke informatie zoals je contactgegevens en inloggegevens van de accounts van derden (Philips Hue account bijvoorbeeld), verzameld Samsung ook spraakgegevens en audio- en videogegevens om te begrijpen hoe jij SmartThings gebruikt om deze af te stemmen op jouw voorkeuren. Ben je dus op zoek naar een platform die dit soort gegevens niet verzameld dan is Homey wellicht een betere keuze.

Conclusie

SmartThings is een gebruiksvriendelijk Smart Home platform waarmee je eenvoudig allerlei slimme automatisering maakt. Je kunt je slimme apparaten op drie manieren met de SmartThings app bedienen. Direct, via de hub van een ander merk of via de AeoTec SmartThings hub. Het voordeel is dat je apparaten die via WiFi werken direct met de SmartThings app kunt bedienen. In tegenstelling tot Homey waarvoor je een Homey nodig hebt. Mocht je fan zijn van Smart Home apparaten die via WiFi communiceren dan is SmartThings wellicht het beste platform. Je kunt namelijk ook apparaten die via het Tuya Smart platform werken bedienen. Tuya Smart is een Smart Home platform uitsluitend geschikt voor slimme apparaten die via WiFi werken. Je kunt er helaas geen andere protocollen zoals ZigBee of Z-Wave mee verbinden. SmartThings combineert daarom het beste van twee werelden en voegt ze samen in één app. Gebruik je apparaten van verschillende merken let er dan goed op welke hub je aanschaft. Het is zonde om van elk merk de bijbehorende hub te kopen en deze vervolgens met de SmartThings app te verbinden. Je kunt het beste een hub kopen die meerdere merken ondersteund, anders stapelen de kosten zich snel op.

Overzicht

  • Alles in één app

    Samsung SmartThings is een alles in één app.

  • Geofencing

    Samsung SmartThings is uitermate geschikt als het gaat om geofencing. Dit betekent dat op basis van je locatie bepaalde acties worden uitgevoerd. Schakel je lampen bijvoorbeeld automatisch uit wanneer je van huis gaat

  • Compatibiliteit merken

    SmartThings is compatibel met bijna alle bekende Smart Home merken. SmartThings is bovendien compatibel met Tuya. Een opkomend Smart Home platform uitsluitend voor WiFi apparaten

  • Hub

    Voor apparaten die niet via WiFi werken heb je een hub nodig. Let er op dat je de juiste hub kiest. Koop niet van elk merk de bijbehorende hub, maar kies een hub die meerdere merken ondersteund. Hierdoor bespaar je kosten

  • Privacy

    Samsung SmartThings is minder privacy gericht dan bijvoorbeeld Homey of Apple HomeKit. Het bedrijf probeert zoveel gegevens over je te verzamelen als mogelijk

F.A.Q.

Hieronder vind je antwoord op onze meestgestelde vragen.

Je kunt je slimme apparaten op twee manieren met de SmartThings app koppelen.

Apparaten die via WiFi werken kun je direct koppelen met de SmartThings app. Download de app van het merk waarvan je het slimme apparaat hebt gekocht. Maak een account aan. Open de SmartThings app en vul je inloggegevens in. Het slimme apparaat zal in de SmartThings app verschijnen en is klaar voor gebruik.

Apparaten die via een hub werken koppel je eerst met de bijbehorende hub. Download ook nu de app van het merk waarvan je het slimme apparaat hebt gekocht. Verbind het slimme apparaat met de bijbehorende hub. Maak een account aan. Open de SmartThings app en vul je inloggegevens in. Het slimme apparaat zal in de SmartThings app verschijnen en is klaar voor gebruik.

Het Slimme Thuis

Ontvang unieke aanbiedingen.