Homey

Een van de bekendste en meest veelzijdige platformen is het Nederlandse Homey. Homey is een kant en klare oplossing waardoor je met één apparaat bijna al je slimme apparaten in huis eenvoudig kunt bedienen. Veel producten en apparaten worden tegenwoordig verkocht als ‘Smart’, maar dat betekent niet dat ze dat ook daadwerkelijk zijn. Wanneer je bijvoorbeeld meerdere slimme apparaten van verschillende merken hebt is de kans groot dat ze niet direct met elkaar communiceren. Sommige apparaten communiceren wel met het ene merk en niet met het andere. Met de Homey wordt het mogelijk om allerlei verschillende merken, met verschillende protocollen, aan elkaar te koppelen. Het is geschikt voor iedereen die eenvoudig slimme scenes wil maken en niet afhankelijk wil zijn van één fabrikant van slimme apparaten. Homey werkt met alle bekende merken en protocollen. Heb je thuis veel goedkope, slimme apparaten uit China dan ondersteund Homey deze wellicht niet en is Home Assistant een beter alternatief.

Wat is Homey?

Athom is het Nederlandse bedrijf achter de Homey. Opgericht in 2015 via een Kickstarter campagne en inmiddels uitgegroeid tot een van de bekendste Smart Home platformen in de Benelux. Homey is een apparaat waarmee je via een centraal platform bijna alle slimme apparaten eenvoudig bedient via één app. Je kunt je apparaten bedienen doormiddel van je stem, je smartphone of ze automatisch aansturen aan de hand van jouw eigen scenario’s genaamd Homey Flows. Homey is compatibel met meer dan 50.000 apparaten van meer dan duizend verschillende merken. Wat Homey zo uniek maakt is dat het zeven verschillende communicatieprotocollen ondersteunt waarmee slimme apparaten communiceren. Homey ondersteunt apparaten met onder andere ZigBee, Z-Wave, Wifi, Bluetooth, 433MHz (KlikAanKlikUit), 868MHz (RF) en zelfs infrarood (TV). De meeste hubs daarentegen ondersteunen slechts één of twee protocollen. Homey heeft ze allemaal in huis!

“Homey verbindt alle slimme apparaten en zorgt ervoor dat alles met elkaar communiceert. Doormiddel van flows je echt intelligentie toe aan je huis”

Wat kun je met Homey?

Een huis bom vol slimme apparaten betekent nog niet dat je huis ‘slim’ is. Lampen aansturen via je smartphone of op spraak klikt op zich best slim, maar het vergt nog steeds een fysieke handeling. Een stuk slimmer is het aansturen van meerdere apparaten doormiddel van één commando. Het wordt pas echt slim op het moment dat dingen volledig automatisch gaan. Met Homey Flows kun je gepersonaliseerde scenes instellen waardoor bij thuiskomst je Philips Hue lampen in de woonkamer voor 75% aan gaan, Somfy de garagedeur automatisch opent, en Sonos de radio op je favoriete zender zet.

Hoe werkt Homey?

Homey is een apparaat waardoor slimme apparaten met elkaar kunnen communiceren. Veel slimme apparaten communiceren via een protocol dat niet standaard in je telefoon zit zoals ZigBee of Z-Wave. Om deze apparaten aan te sturen via je telefoon heb je tussen station nodig. Veel fabrikanten noemen dit een hub of een bridge. Denk bijvoorbeeld aan de Philips Hue Bridge. Deze verbindt het slimme apparaat met je smartphone. Homey is zo’n hub maar heeft niet alleen de technologie aan boord om apparaten van één specifiek merk te bedienen, maar voor bijna alle bekende merken. Homey ondersteund namelijk slimme apparaten die gebruik maken van de protocollen: ZigBee, Z-Wave, Wifi, Bluetooth, 433MHz (KlikAanKlikUit), 868MHz (RF) en zelfs infrarood (TV). Deze communiceren rechtstreeks met het Homey apparaat. Vervolgens kun je in de Homey app verschillende merken met elkaar laten verbinden door een soort apps te downloaden. In de Homey app kun je zelfgemaakte Flows instellen die ervoor zorgen dat je slimme apparaten precies doen wat jij wilt.

Kortom: het apparaat Homey communiceert direct met al je slimme apparaten. Je smartphone communiceert vervolgens via wifi met de Homey waardoor jij met één app al je slimme apparaten kunt bedienen. Het grote voordeel hiervan is dat je slechts één hub nodig hebt en bovendien scenes kunt maken die werken met allerlei verschillende merken. Je bent dus niet gebonden aan één merk of protocol. Het nadeel is dat Homey niet werkt met merken waar geen app van te downloaden is in de Homey app. Dit zijn met name de goedkope, onbekende merken uit China. Homey ondersteunt namelijk alle bekende merken dus voor de meeste mensen is Homey een uitstekende keuze.

Waarom gebruik maken van een platform?

Een platform is de basis waarop je Smart Home bouwt. Welk platform je kiest is daarom essentieel voor een gebruiksvriendelijke en eenvoudige bediening van je huis. Je hebt een platform nodig om apparaten van verschillende merken, met verschillende protocollen aan elkaar te koppelen. Wanneer je geen gebruik maakt van een platform kun je bijvoorbeeld niet je Philips Hue lampen en je slimme Fibaro bewegingssensor via dezelfde app bedienen. Het is daardoor niet mogelijk om bijvoorbeeld de je Philips Hue lamp aan te zetten als je Fibaro Motion Sensor beweging detecteert. De apparaten communiceren namelijk niet met elkaar. Dit betekent dat je geen écht slimme scenes kunt maken. Nu zul je je wellicht afvragen waarom dat van belang is? Fabrikanten van slimme apparaten hebben beperkte productiecapaciteit, budget, en kennis om Smart Home producten van de hoogste kwaliteit te ontwikkelen. Het ene merk is bijvoorbeeld gespecialiseerd in lampen, terwijl het andere merk zich weer richt op het maken van sensoren. Gebruik je een platform dan ben je niet gebonden aan één merk of protocol. Je bent daardoor vrij in de keuze voor het beste product.

De Homey vergeleken met een hub

Veel fabrikanten verkopen tegenwoordig een soort hub. Dit is een apparaat dat ervoor zorgt dat slimme apparaten met elkaar communiceren. Sommige hubs ondersteunen een aantal verschillende merken. Vaak omdat die merken met hetzelfde protocol werken. Hierdoor kun je dus ook de slimme apparaten van het andere merk dat met hetzelfde protocol werkt bedienen met één app. Het verschil tussen een platform als Homey en een Hub als de Philips Hue Bridge is dat je met de Homey meerdere apparaten van verschillende merken met verschillende protocollen kunt bedienen. Alhoewel sommige hubs dus ook communiceren met apparaten van andere merken zit er wel degelijk een verschil in het aantal functionaliteiten. Zo kun je met de Philips Hue Bridge ook je IKEA Trådfri lampen bedienen, maar lukt het niet om ook je Somfy garagedeur of zonwering te bedienen. Met de Homey verbind je de slimme apparaten direct met Homey. Het nadeel is wel dat de accessoires geen updates meer krijgen. Merken als Philips Hue en IKEA voorzien hun lampen soms van firmware-updates. Deze worden niet automatisch uitgevoerd zonder de officiële bridge. In de meeste gevallen is dit echter geen probleem.

Wat heb je nodig voor het maken van een slim huis met Homey?

Het enige wat je nodig hebt voor het maken van een slim huis met Homey is een apparaat van Homey genaamd Homey. Je hebt keuze uit twee varianten: Homey en de Homey Pro. Het verschil tussen beide wordt later verder toegelicht. Naast een Homey heb je ook de Homey app nodig. Deze download je standaard in elke Playstore.
 
Benodigdheden
  • Een Homey of een Homey Pro
  • De app van Homey
  • In uitzonderlijke gevallen de hub van het fabricaat slimme apparaten. Indien dit het geval is wordt dat in onze webshop duidelijk vermeld.

Homey of de Homey Pro?

Voor het bouwen van een slim huis met Homey heb je dus een Homey nodig. Maar welke variant is dan de beste keuze, de Homey of de Homey Pro?

De Homey Pro is een krachtigere versie van de normale Homey bedoeld voor gebruikers die net iets meer vragen van Homey en voor installateurs. Met de normale Homey kun je tussen de 15 en 20 verschillende apps tegelijk gebruiken. Installeer je meer apps dan kan het zijn dat Homey trager of zelfs onbereikbaar wordt. Elk Smart Home merk heeft zijn eigen app in de Homey app. Dit betekent dat je dus zo’n 15 tot 20 verschillende merken met je normale Homey kunt verbinden. Stel dat je 6 Philips Hue lampen, 4 KlikAanKlikUit lampen, 4 Fibaro bewegingssensoren, één Samsung TV en één Sonos speaker dan heb je in totaal vijf apps nodig. De Homey Pro daarentegen kan meer dan twee keer zoveel apps gebruiken, ongeveer 40. De reden waarom het aantal apps dat je kunt gebruiken fluctueert is omdat dit afhankelijk is van het soort protocol dat het merk gebruikt. Elke app heeft zijn eigen geheugengebruik waardoor apps voor het aansturen van Z-wave apparaten bijvoorbeeld minder geheugen gebruiken dan een volledige huisbeveiligingsapp. In de praktijk blijkt echter dat voor de meeste mensen de standaard Homey de beste keuze is. Er zit namelijk meer dan voldoende capaciteit in om al je slimme apparaten te verbinden. Maar zoals gezegd, wil je net wat meer uit je slimme huis halen of wil je ook voorbereid zijn voor de toekomst dan is de Homey Pro de juiste keuze.

Spraakbesturing met Homey

Homey stopt in April 2021 met het ondersteunen van de standaard ingebouwde spraakfunctionaliteit. Voorheen was het mogelijk om de Homey ook te gebruiken als spraak assistent, maar vanaf April 2021 gaat Athom daar dus volledig mee stoppen. De reden hiervoor is dat voor Athom lastig is om zelf een echt goede spraak assistent te ontwikkelen. Google Home of Amazon Alexa zijn veel verder en beter in het bedienen van je apparaten via spraak en Homey heeft daarom gekozen voor samenwerking met deze merken. Bovendien kost het ondersteunen en onderhouden van de ingebouwde spraak functionaliteit veel geld. De meeste recente Homey’s beschikken daarom ook al niet meer over een ingebouwde microfoon. Nu Homey deze functie niet meer ondersteunt betekent dit niet dat Homey waardeloos is op het moment dat je je apparaten doormiddel van spraak commando’s wilt aansturen. Door je Google Home of Amazon Alexa te koppelen met de Homey kun je jouw favoriete spraak assistent gebruiken voor het aansturen van je Smart Home doormiddel van spraak. De Homey dient namelijk nog steeds als centrale besturing van je huis. Slimme spraakassistenten als Google Assistent en Amazon Alexa zijn er niet op gericht je huis te automatiseren doormiddel van voorgeprogrammeerde “Thuiskomst” scenes. Met de Google Home en Amazon Alexa moet je deze handeling zelf doen. Het doel van het maken van een ‘slim’ huis is het automatiseren van je huis. Dit betekent dat je zo min mogelijk zelf wilt regelen doormiddel van een fysieke handeling of spraak commando’s. Spraakassistenten worden daarom gezien als toevoeging aan de Homey voor iedereen die het leuk vindt om zijn apparaten ook met spraak te kunnen bedienen.

Veiligheid & Privacy van Homey

Met al die slimme apparaten in huis wil je natuurlijk niet dat iedereen zomaar mee kan kijken of luisteren naar wat er bij jou thuis gebeurt. Homey presteert ook qua privacy uitermate goed. Homey is ontwerpen met privacy en veiligheid in het achterhoofd. Het heeft zijn beleid dan ook gebaseerd omtrent vier principes.

  1. Jouw data is van jou

Sensor data wordt lokaal bewaard op jouw eigen Homey. Er wordt geen persoonlijke informatie naar de cloud gestuurd. Alleen anonieme data met betrekking tot het aantal apps en aantal flows kan door Athom worden bekeken.

  1. Jij bent de baas

Je beslist zelf wie toegang heeft tot jouw Homey.

  1. Je huis is veilig

Alle verbindingen zijn versleuteld. Homey beschikt dan ook over de nieuwste, banking-grade beveiliging om informatie, acties en je huis goed te beschermen. Bovendien ontvangt Homey maandelijks beveiligingsupdates.

  1. Anderen zijn niet jou

Als eigenaar kun je anderen toegang geven tot je Homey via hun eigen account. Deze toegang kun je op ieder moment weer intrekken.

In tegenstelling tot bedrijven als Google en Samsung gaat Homey dus heel discreet om met jouw persoonlijke gegevens. Je hoeft daarom niet direct bang te zijn dat je gegevens op straat liggen of in handen zijn van dit soort grote commerciële partijen. Dat geeft wel zo’n prettig gevoel.

Conclusie

Homey is een plug en play oplossing geschikt voor iedereen die op een eenvoudigere manier intelligentie wil toevoegen aan zijn of haar huis doormiddel van één app. Flows zorgen ervoor dat je gepersonaliseerde routines en slimme scenes kunt maken. Doordat Homey maar liefst zeven protocollen ondersteunt ben je niet afhankelijk van één fabrikant of één protocol. Dit is wel zo fijn in de snel veranderende wereld van Smart Home apparaten. De enige restrictie is het aantal merken dat Homey ondersteunt. Homey werkt namelijk niet altijd met goedkope, onbekende Chinese merken. Voor 99% van de mensen vormt dit echter geen probleem. Homey ondersteunt namelijk alle bekende merken die verkrijgbaar zijn in Nederland. Let er bij de aankoop van je slimme apparaten toch goed op of deze daadwerkelijk gekoppeld kunnen worden met Homey. Alle merken die compatibel zijn met Homey zijn in de webshop beschreven. Staat het merk dat je zoekt er niet tussen? Kijk dan op de website van Homey voor meer informatie.

Overzicht

  • Eén app

    Al je apparaten zijn eenvoudig te bedienen via een stijlvolle en gebruiksvriendelijke app

  • Ondersteunt meer dan 50.000 apparaten

    Homey ondersteunt meer dan 50.000 apparaten van meer dan 1.000 verschillende merken

  • Configuratie

    De meeste apparaten kun je in de Homey app ook configureren en niet alleen aanroepen zoals bij Google Home

  • Security & Privacy

    Data wordt lokaal opgeslagen en ontvangt maandelijks beveiligingsupdates

  • Onbekende merken

    Homey werkt niet met goedkope, onbekende Chinese merken. Van alle platformen is Home Assistant hiervoor alleen geschikt

F.A.Q.

Hieronder vind je antwoord op onze meestgestelde vragen.

Homey ondersteunt maar liefst zeven verschillende protcollen:

  • WiFi
  • Bluetooth
  • Z-Wave
  • ZigBee
  • 433 MHz
  • 868 MHz
  • Infrarood

Het Slimme Thuis

Ontvang unieke aanbiedingen.