Home Assistant

Home Assistant

Home Assistant is een gratis, open source Smart Home platform waardoor apparaten van duizenden merken met elkaar kunnen communiceren via één app. Met Home Assistant hoef je bijna niet bang te zijn of je apparaat wel compatibel is. Het platform biedt namelijk ondersteuning aan meer dan 1700 merken en tienduizenden apparaten. Mocht het slimme product er toch niet tussen staan? Schrijf dan zelf de software om het product te bedienen via de Home Assistant app. Het is geschikt voor de echte techneuten die de oneindige mogelijkheden van Home Assistant willen ontdekken.

Wat is Home Assistant?

Home Assistant is ontstaan in 2013 op het ontwikkelaars platform GitHub. Het is een gratis, open source Smart Home platform waardoor apparaten van duizenden merken met elkaar kunnen communiceren. Home Assistant is een computerprogramma dat zorgt voor de communicatie tussen al jouw slimme apparaten. Het is geschreven in Python en tegenwoordig dragen jaarlijks meer dan 60.000 mensen bij aan het ontwikkelen van het platform. Omdat Home Assistant een computerprogramma is moet het draaien op een computer. Vaak wordt hiervoor een Raspberry Pi of een speciaal toegewijde computer gebruikt. Het is belangrijk om er op te letten dat deze altijd aan staat. Op het moment dat de computer uit staat is het namelijk niet mogelijk je slimme apparaten in huis te bedienen. Doormiddel van een tussenstation, zoals een Philips Hue Bridge of een ZigBee USB-Stick, kun je signalen van verschillende slimme apparaten opvangen en versturen. Niet ieder slim apparaat werkt via hetzelfde protocol. Met Home Assistant ben je flexibel in de keuze van welke protocollen jij wilt aansturen. Op het Home Assistant platform kun je allerlei scenes en routines programmeren waardoor het mogelijk is al je slimme apparaten te bedienen via één app.

“Home Assistant is een platform voor de echte techneuten met oneindige mogelijkheden om je huis écht slim te maken”

Wat kun je met Home Assistant?

Een huis bom vol slimme apparaten betekent nog niet dat je huis ‘slim’ is. Lampen aansturen via je smartphone of op spraak klikt op zich best slim, maar het vergt nog steeds een fysieke handeling. Een stuk slimmer is het aansturen van meerdere apparaten doormiddel van één commando. Het wordt pas echt slim op het moment dat dingen volledig automatisch gaan. Laat bijvoorbeeld je lampen in de kamer drie keer knipperen op het moment dat je kind een spelletje aan het spelen is op de Kindle terwijl de tijd eigenlijk bedoeld was om te lezen. Dit is allemaal mogelijk met Home Assistant. Je bent uitermate flexibel in de dingen die je wilt doen. Heb je nog niet zoveel ervaring met programmeren? Op YouTube zijn honderden filmpjes te vinden over het gebruik van Home Assistant. In het begin zal het wat lastig zijn, maar naarmate je beter bekend wordt met Home Assistant wordt ook steeds leuker en uitdagender.

Hoe werkt Home Assistant?

Home Assistant is een computerprogramma en moet daarom draaien op een computer. Om ervoor te zorgen dat al je apparaten te allen tijde kunt bedienen is het noodzakelijk dat de computer altijd aanstaat. Veel mensen gebruiken hiervoor een Raspberry Pi of een hiervoor speciaal toegewijde computer. Home Assistant zorgt voor de onderlinge communicatie tussen de apparaten. Het signaal wordt echter verstuurd door een extern apparaat zoals een ZigBee USB-stik, Z-wave USB-stik of een externe hub als de Philips Hue Bridge of de SmartThings hub.

Stop bijvoorbeeld je ZigBee USB-stick in de Raspberry Pi of computer, configureer de ZigBee Home Automation integratie in Home Assistant en je kunt apparaten toevoegen en bedienen. Voor externe hubs als de Philips Hue Bridge wordt het bedienen van je slimme apparaten net wat anders geregeld. Via een API wordt de benodigde informatie tussen de hub en Home Assistant gedeeld. Verbind eerst al je slimme apparaten met de bijbehorende hub. Koppel vervolgens de hub met Home Assistant en je kunt je slimme apparaten via de Home Assistant app bedienen.

Stel dat je een aantal slimme lampen van Philips Hue hebt gekocht. Omdat Philips Hue via ZigBee werkt is het mogelijk om doormiddel van Home Assistant en een ZigBee USB-stick, je lampen te bedienen en slimme scenes te maken. Stop de USB-stick in de Raspberry Pi of computer, en voeg de ZigBee Home Automation integratie toe op het Home Assistant platform. Op het moment dat je nog meer slimme apparaten hebt die via ZigBee werken, maar die wel van verschillende merken zijn kun je deze ook bedienen met de Home Assistant app.

Stel nou dat je ook een Philips Hue Bridge hebt gekocht is het ook mogelijk de bridge te gebruiken voor het aansturen van je slimme lampen. De Philips Hue Bridge dient dan ter vervanging van de ZigBee USB-stick. In de meeste gevallen worden een ZigBee USB-stick aangeraden omdat deze goedkoper is en je hierdoor niet afhankelijk bent van een merk als Philips.

Waarom gebruik maken van een platform?

Een platform vormt de basis van je Smart Home. Gebruik het platform om je slimme producten eenvoudig via één app te bedienen. Het is daarom belangrijk dat je het juiste platform kiest dat bij jou past. Via een platform koppel je apparaten van verschillende merken, met verschillende protocollen aan elkaar. Wanneer je geen gebruik maakt van een platform kun je bijvoorbeeld niet je Innr lampen en je slimme Fibaro bewegingssensor via dezelfde app bedienen. Het is daardoor niet mogelijk om bijvoorbeeld de je Innr lamp in te schakelen op het moment dat je Fibaro bewegingssensor beweging detecteert. Deze apparaten communiceren namelijk niet standaard met elkaar. Waardoor je geen écht slimme scenes kunt maken. Fabrikanten van slimme apparaten hebben bovendien beperkte productiecapaciteit, budget, en kennis om Smart Home producten van de hoogste kwaliteit te ontwikkelen. Het ene merk is bijvoorbeeld gespecialiseerd in lampen, terwijl het andere merk zich weer richt op het maken van sensoren. Gebruik je een platform dan ben je niet gebonden aan één merk of protocol. Je bent daardoor vrij in de keuze voor het beste product.

Hoe voeg je slimme apparaten toe aan Home Assistant?

Je hebt in principe vier verschillende mogelijkheden om je slimme apparaten met Home Assistant te verbinden.
Voorbeeld slimme apparaten
Automatische detectie
Philips Hue
User Interface Integratie
Philips Hue
Platform Integratie
Tuya Smart
Handmatige Integratie
Sensoren van Ali Express
* User Interface integratie betekent dat je op het Home Assistant platform een aantal handelingen moet uitvoeren om het gewenste apparaat met Home Assistant te verbinden. Op website van Home Assistant worden duidelijk handleidingen gegeven van wat je moet doen. Kom je er niet uit of kijk je liever een filmpje? Op YouTube zijn allerlei tutorials te vinden over hoe je een slim apparaat met Home Assistant verbindt.

* Wanneer je platformen als Tuya wilt toevoegen aan Home Assistant heb je de app van het platform nodig. Voeg bijvoorbeeld eerst al je apparaten toe aan de Tuya app. Home Assistant detecteert vervolgens automatisch de nieuwe apparaten en je bent klaar op te gaan.

* Handmatige integratie is het moeilijkste en vereist enig onderzoek en programmeer vaardigheden. Dit is vaak het geval als je goedkope sensoren op Ali Express hebt gekocht. Deze moet je handmatig integreren met op het Home Assistant platform. Gelukkig hebben de meeste bekende merken een eenvoudige integratie met Home Assistant.

Omdat Home Assistant is open source platform is kun je allerlei goedkope, vaak Chinese producten integreren. Let bij dit soort producten echter wel op het soort Internet Of Things (IoT) klasse. Dit is per merk verschillend. Belangrijk is er op te letten wat voor een soort type IoT class het heeft. Sommige apparaten kun je namelijk alleen een signaal sturen en stuurt het apparaat geen terugkoppeling dat die aan is gegaan. Daarnaast werken sommige apparaten via de cloud en hebben daardoor internet nodig. Dit zorgt ervoor dat je die apparaten ook van buiten je huis kunt bedienen, maar vanwege privacy redenen moet je je afvragen of je dit wel wilt.

Overzicht IoT classes:

  • Cloud Polling: De integratie van dit apparaat gebeurt via de cloud en vereist een actieve internetverbinding. De status van het apparaat wordt niet direct weergegeven in de Home Assistant app.
  • Cloud Push: De integratie van dit apparaat gebeurt via de cloud en vereist een actieve internetverbinding. De status van het apparaat wordt wel direct weergegeven in de Home Assistant App.
  • Local Polling: Biedt directe communicatie met het apparaat. De status van het apparaat wordt niet direct weergegeven in de Home Assistant app.
  • Local Push: Biedt directe communicatie met het apparaat. De status van het apparaat wordt wel direct weergegeven in de Home Assistant app.

Wat heb ik nodig voor het maken van een slim huis met Home Assistant?

Wat je precies nodig hebt voor het maken van een slim huis met Home Assistant is erg afhankelijk van het soort producten dat je gebruik. Er zijn een aantal dingen die je standaard moet hebben, maar daarnaast kun je het zo gek maken als je wilt. Allereerst heb je natuurlijk een speciaal toegewijde computer nodig. Veel mensen gebruiken hiervoor een Raspberry Pi. Deze moet je zelf programmeren en voorzien van een internetverbinding en vaste voeding. Gelukkig zijn er op YouTube ontzettend veel video’s te vinden over het configureren van een Raspberry Pi. Naast een Raspberry Pi heb je ook vaak een externe controller nodig zoals een Z-Wave of ZigBee USB stick. Deze stop je in je Raspberry Pi. Vervolgens download je de juiste integratie op het Home Assistant platform waarna je tot slot je slimme producten kunt verbinden. Let er bij de aankoop van je slimme apparaten goed op via welk protocol het werkt. Het protocol bepaald namelijk welk soort USB stick je bijvoorbeeld nodig hebt. Heb je een IKEA Trådfri lamp die via ZigBee werkt. Dan heb je natuurlijk een ZigBee USB-stick nodig.

Spraakbesturing met Home Assistant

Je Raspberry Pi of computer beschikt niet standaard over een slimme spraak assistent. Daarom heb je een product nodig waar de slimme spraak assistent van Google of Amazon in zit. Met Home Assistant is het mogelijk om al je slimme apparaten te bedienen doormiddel van een Google Home of Amazon Echo Dot. Deze kun je, net als je andere slimme apparaten, toevoegen aan het Home Assistant platform. Waarom is het dan niet beter om de Google Home app te gebruiken voor het bedienen van je Smart Home? Het antwoord daarop is vrij simpel. Slimme spraakassistenten als Google Home en Amazon Alexa zijn er niet op gericht je huis te automatiseren doormiddel van geprogrammeerde “Thuiskomst” scenes. Met de Google Home en Amazon Alexa moet je deze handeling zelf doen. Het doel van het maken van een ‘slim’ huis is het automatiseren van je huis. Dit betekent dat je zo min mogelijk zelf wilt regelen doormiddel van een fysieke handeling of spraak commando’s. Spraakassistenten worden daarom gezien als toevoeging aan Home Assistant. Op het moment dat je slimme spraakassistenten gaat toevoegen heb je internet nodig. Geadviseerd wordt om een VPN-tunnel te gebruiken. Hierdoor hoef je de poort van de router niet open te zetten. Hierdoor kan niet zomaar iedereen verbinding maken met je router. Je huis is daardoor dus beter beveiligd.

Veiligheid & Privacy van Homey

Home Assistant is qua privacy misschien wel de beste van alle Smart Home platformen. Dit komt omdat je alles zelf in de hand hebt. Aangezien Home Assistant lokaal draait heb je geen verbinding nodig met de cloud. Echter op het moment dat je slimme apparaten gaat integreren die via de cloud werken dan wordt er data met anderen gedeeld. Home Assistant is bovendien een open-source platform. Open-source klinkt misschien minder veilig, maar doordat er zoveel mensen bouwen aan een beter platform komt dit de veiligheid ten goede.

Home Assistant heeft bovendien een drietal principes omtrent je privacy:

  • Home Assistant vraagt niet om je persoonlijke informatie, tenzij ze dat echt nodig hebben.
  • Home Assistant deelt persoonlijke gegevens met niemand, behalve om te voldoen aan de wet, om producten te ontwikkelen of hun rechten te beschermen.
  • Home Assistant slaat geen persoonlijke informatie op haar servers, tenzij dat nodig is voor de continue werking van een van hun services.

Conclusie

Home Assistant is voor de techneuten die het leuk vinden zelf een Domotica systeem te bouwen. Als je beter gebaat bent bij een meer kant en klare oplossing dan is Home Assistant niks voor jou. Het zal waarschijnlijk nooit een volledige plug en play oplossing worden. Homey is in dat geval een betere oplossing. Aan de andere kant zorgt Home Assistant er echter ook voor dat jij zelf de controle houdt over wat er gebeurt in jouw huis en kun je alles perfect personaliseren. Dus mocht je jezelf willen uitdagen dan is Home Assistant zeker een leuke optie.

Overzicht

  • Eén app

    Met Home Assistant bedien je eenvoudig je slimme huis via één app

  • Beveiliging & Privacy

    Home Assistant draait lokaal waardoor je niet te maken hebt met de cloud. Dit is wel net zo veilig. Ook wat betreft privacy scoort Home Assistant erg hoog

  • Personalisatiemogelijkheden

    Met Home Assistant zijn de personalisatiemogelijkheden oneindig

  • Techneuten

    Home Assistant is geschikt voor de echte techneuten die het maximale uit hun slimme huis willen halen

  • Programmeerkennis

    Voor het maken van een Smart Home met Home Assistant heb je enige programmeervaardigheden nodig. Heb je dit niet dan zal het in het begin lastig zijn. Gelukkig zijn er online veel tutorials te vinden

  • Protocollen zelf toevoegen

    Je moet zelf allerlei protocollen toevoegen doormiddel van USB-sticks. Daarnaast kun je ook de hub van de fabrikant gebruiken. Deze is echter alleen geschikt voor dat specifieke merk

F.A.Q.

Hieronder vind je antwoord op onze meestgestelde vragen.

Ja, het is mogelijk om met Home Assistant te beginnen zonder over enige programmeerkennis te beschikken. Het zal in het begin wellicht erg frustrerend zijn om bepaalde dingen werkend te krijgen, maar als je blijft volhouden zul je er vanzelf beter in worden. Ook zijn er tal van forums en filmpjes online te vinden die je helpen bij het oplossen van je vragen.

Het Slimme Thuis

Ontvang unieke aanbiedingen.