iRobot Robotstofzuiger

Wat is iRobot?

iRobot is ontstaan in 1990 door een groep robotdeskundigen van het Massachusetts Institute of Technology (MIT). Hun doel was om robots te ontwikkelen die de praktische taken van de mens kunnen overnemen. Met succes. Vandaag de dag heeft iRobot een groot aantal stof- en dweilrobots ontwikkeld die je helpen bij het schoonmaken van je huis. Je bedient de robot via de iRobot app of doormiddel van je stem. Ideaal als je ‘s avonds thuis wilt komen in een schoon huis.

Hoe werkt een iRobot stofzuiger?

De draadloze iRobot stofzuiger is verbonden met het internet doormiddel van wifi. Via de iRobot app op je smartphone of tablet kun je de stofzuiger aan en uitzetten, terug naar het laadstation sturen of de status bekijken. De robotstofzuiger werkt volledig op batterij en laad zichzelf op wanneer hij bij het laadstation is. Met één druk op de knop gaat jouw robotstofzuiger aan de slag met het schoonmaken van je vloer. Vanaf het laadstation (ook wel het Docking Station genoemd) start de robot met het stofzuigen en/of dweilen van je vloer. Is de robot klaar? Dan komt hij na het stofzuigen weer terug bij het laadstation om zich op te laten en eventueel leeg te zuigen. Is het Docking Station vol? Dan moet je hem handmatig legen.

De iRobot stofzuiger weet zichzelf middels een aantal sensoren en een wifi verbinding te maneuvreren door jouw huis. Heb je jouw huis volstaan met allerlei tafels en stoelen? Geen zorgen. De sensoren zorgen ervoor dat hij meubelen, zoals je bank of die prachtige kunst die je in je woonkamer hebt staan vermijdt. Gebruik je hem voor boven? De sensoren zorgen er ook voor dat hij niet van de trap valt. De slimme stofzuiger van iRobot beschikt bovendien over Smart Mapping. Hierdoor weet de robot niet alleen waar die al geweest is, maar gaat hij na verloop van tijd ook zones en kamers herkennen zodat je hem de opdracht kan geven om alleen de keuken schoon te maken. In de app geeft de robot weer waar die geweest is door middel van een plattegrond. Heb je bepaalde gebieden waar die niet hoeft te komen? Ook dat kun je aangeven in de iRobot app. Laat de robot bijvoorbeeld niet in de keuken komen tussen 5 en 7 ’s avonds. Dat is wel zo fijn als je niet over de robot stofzuiger struikelt als je aan het koken bent. 

Ben je overdag aan het werk? En laat je de robotstofzuiger liever overdag stofzuigen of dweilen? In de iRobot app kun je zelfgemaakte schema’s instellen, zo kun je de robotstofzuiger zijn werk laten doen wanneer jij van huis bent. Mocht je nou één stofzuigrobot en één dweilrobot willen dan is dat geen probleem. De twee communiceren met elkaar zodat de ene robot eerst gaat stofzuigen en dan andere pas na het stofzuigen gaat dweilen.

Voor het dweilen van je vloer heb je speciale wegwerp- of uitwasbare dweilen nodig. De robotstofzuiger beschikt over een waterreservoir waardoor je kunt instellen hoeveel water de robot moet gebruiken.

Hoe gaat iRobot om met moeilijke plekken in mijn huis?

Het kan voorkomen dat je slimme robotstofzuiger vast komt te zitten op moeilijk begaanbare plekken in je woning. De robot ziet in dat geval wel een ingang om de plek te bereiken, maar op het moment dat hij daar is aangekomen en weer verder wil, geen uitweg meer ziet. De robot zal dan rond blijven draaien om te proberen een uitweg te zoeken. Mocht het hem niet lukken dan zal die een error melding geven. Je moet de robot dan even oppakken en ergens anders in je kamer weer neerzetten. De robot zal vervolgens zijn weg weer verder gaan.

Spraakbesturing

Bedien je je iRobot stofzuiger liever via je stem? Geen probleem. Via Amazon Alexa of Google Assistant stuur je eenvoudig en snel een spraakcommando naar je robotstofzuiger. Zeg bijvoorbeeld ‘’Oké …, maak even de keuken schoon.’’ Ideaal als je even je telefoon niet op zak hebt en toch wil dat hij toch even zijn rondje door het huis maakt. Je voegt de iRobot stofzuiger simpel toe aan de Google Home of Amazon Alexa app en je bent klaar om te gaan. Het enige wat je hiervoor nodig hebt is een slimme spraak assistent van Google of Amazon. De lijst met geschikte producten vind je hieronder.

 • Google Nest Mini
 • Google Nest Hub
 • Google Home
 • Amazon Echo Dot 3

Gebruik je je robotstofzuiger liever in combinatie met andere slimme apparaten? Dat kan. Gebruik daarvoor een van de beschikbare platformen om bijvoorbeeld je iRobot stofzuiger te starten wanneer je de lamp in de kamer aanzet.

iRobot kopen

Bekijk het aanbod iRobot producten in onze webshop

Smart Home

Platformen

Works with Homey

Works with SmartThings

Works with HomeKit

Works with Home Assistant

Works with Google Home

iRobot gebruiken in combinatie met andere slimme apparaten

Wil je je robotstofzuiger laten meedraaien in een bepaalde scene of routine? Dat kan. De iRobot stofzuigers zijn compatibel met drie Smart Home platformen. Op deze manier start de robot bijvoorbeeld automatisch met dweilen wanneer van huis weg gaat of op het moment dat de bewegingssensor boven detecteert dat je gaat slapen. Wat je hiervoor nodig hebt verschilt per platform. Daarom hebben wij een overzicht gemaakt van wat je nodig hebt voor het bedienen van je iRobot stofzuiger via een Smart Home platform.

Homey
Home Assistant
Google Home

* Wanneer je de iRobot stofzuiger via de Homey app bedient kun je niet aangeven welke delen van je huis de robot moet schoonmaken. Homey ondersteunt deze functie helaas niet. Je kunt de robotstofzuiger wel gewoon starten of stoppen en terug naar het Docking Station sturen.

Conclusie

De iRobot is een slimme stof- en dweilrobot die ervoor zorgt dat je vloer overal en altijd schoon blijft. De iRobot stofzuiger beschikt over een groot aantal sensoren waardoor hij niet tegen je kostbare meubilair zal rijden. Gebruik bijvoorbeeld schema’s om je robotstofzuiger op vaste tijden te laten stofzuigen of dweilen zodat je geen last hebt van lawaai of een robot waarover je kunt struikelen. Heb je thuis tapijt? Geen zorgen. De robot is geschikt voor allerlei soorten ondergrond, maar met drempels heeft die wat moeite. Je moet in dat geval de robot oppakken en in de ‘’andere’’ ruimte zetten. Afhankelijk van het type robot dat je kiest kan de robotstofzuiger zichzelf ook legen in het laadstation. Het enige wat je dan nog hoeft te doen is het zo nu en dan vervangen van de afvalzak van het Docking Station. De iRobot is niet de goedkoopste, maar wel uitermate geschikt voor iedereen die van een schone vloer houdt wanneer die ’s avonds thuiskomt.

Overzicht

 • Prijs/kwaliteit

  Goede prijs/kwaliteit verhouding

 • Gebruiksvriendelijk

  De iRobot is uiterst gebruiksvriendelijk. De app beschikt bovendien over allerlei leuke features

 • Dweil optie

  De iRobot stofzuiger is ook verkrijgbaar als dweilrobot. Super handig voor iedereen die van een schone vloer houdt

 • Kosten van dweildoeken

  Voor het dweilen heb je speciale dweildoeken nodig

F.A.Q.

Hieronder vind je antwoord op onze meestgestelde vragen.

De robot doet er ongeveer 2 uur over om 35 m2 te dweilen op normale snelheid. 

Het Slimme Thuis

Ontvang unieke aanbiedingen.